fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα για τα αντισυλληπτικά χάπια

Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια είναι τόσο ασφαλή όσο και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο εφόσον χορηγούνται από τον γυναικολόγο μετά από καλή λήψη ατομικού-οικογενειακού ιατρικού ιστορικού, εξέταση και διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών. Είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά αποδοτικό μέσο αντισύλληψης για γυναίκες που έχουν μόνιμη σταθερή σχέση χωρίς κίνδυνο σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και δεν υπάρχει ιδιαίτερη αντένδειξη για τη χρήση τους.
Εκτός από την αποτελεσματικότητά τους στην αποφυγή εγκυμοσύνης κατά 99,7%, στα πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνονται η ελάττωση της προεμμηνορυσιακής τάσης, η ελάττωση της απώλειας αίματος κατά την περίοδο, ο μικρότερος κίνδυνος εμφάνισης καλοήθων παθήσεων του μαστού, η ύφεση των συμπτωμάτων δυσμηνόρροιας, η χαμηλή συχνότητα κύστεων των ωοθηκών, η ελάττωση του κινδύνου εξωμήτριων κυήσεων κ.α. Επίσης, ρυθμίζουν τον κύκλο της περιόδου και έχουν θέση στη θεραπεία της ακμής και της υπερτρίχωσης.
Παρά το γεγονός πως υπήρχαν ενστάσεις για τα από του στόματος αντισυλληπτικά για την «πρόκληση» καρκίνου, τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του ενδομητρίου μειώνεται κατά 50% σε σχέση με τις γυναίκες που δεν παίρνουν. Μετά από 5 χρόνια χρήσης το ποσοστό μειώνεται περαιτέρω, στο 34%, και η προστασία μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια μετά τη διακοπή του χαπιού. Για τον καρκίνο των ωοθηκών το ποσοστό μείωσης του κινδύνου φθάνει το 60% σε σχέση με τις γυναίκες που δεν το χρησιμοποιούν. Η λήψη του χαπιού δεν σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που οφείλεται στο 95%-98% των περιπτώσεων στον HPV και, όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού, φαίνεται ότι το χάπι δεν προκαλεί την εκδήλωσή του, αλλά επισπεύδει την εμφάνισή του.
Οι συνήθεις παρενέργειες των αντισυλληπτικών είναι αλλαγές στη διάθεση, μεσοκυκλική αιμορραγία 10%-20%, πίεση στους μαστούς, ναυτία, ελαφριά κατακράτηση υγρών όχι πάνω από 100 ml, κατάθλιψη, εμφάνιση χλοάσματος, κεφαλαλγία, αμηνόρροια μετά τη διακοπή των δισκίων. Λιγότερα συχνές παρενέργειες είναι η πιθανότητα για θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Βρείτε τις αγαπημένες μου κρέμες εδώ

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL