fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Τα βότανα που ρίχνουν τη χοληστερίνη

Αν θέλετε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας και να επιλέξετε πιο εναλλακτικούς τρόπους, που μας προσφέρει η ίδια η φύση ανοίξατε το σωστό άρθρο.

Ποια είναι τα βότανα αυτά που ρίχνουν τη χοληστερίνη;

Τζίντζερ
Οι πολύτιμες ιδιότητές του δεν περιορίζονται μόνο στη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά. Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα είναι ένα από τα πιο μελετημένα βότανα, με αναγνωρισμένη αξία στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Ρίχνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα και καταστέλλει τη βιοσύνθεση νέας χοληστερίνης. Επιπλέον, βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Φημίζεται επίσης για την επουλωτική του δράση, αλλά και για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.
Στο φλιτζάνι: Φτιάχνουμε αφέψημα βράζοντας 10 γρ. ρίζα σε νερό για 10΄ ή την κοπανάμε στο γουδί, προσθέτουμε καυτό νερό και την αφήνουμε για 5΄. Δεν καταναλώνουμε περισσότερα από 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.

Πράσινο τσάι 
Η ευεργετική του επίδραση στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει και ειδικά στις κατεχίνες. Έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την οξείδωση της «κακής» (LDL) χοληστερίνης, που έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, ενώ παράλληλα εμποδίζει την απορρόφησή της από το έντερο. Μικρότερη επίδραση στη χοληστερίνη έχει φανεί ότι έχει και το μαύρο τσάι. Μάλιστα, αμερικανική έρευνα έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τα λιπίδια του αίματος έως και 10% σε μόλις 3 εβδομάδες.
Στο φλιτζάνι: Ρίχνουμε 1 κουταλάκι τσάι σε 1 φλιτζάνι με βραστό νερό, το αφήνουμε για 5-10΄ και έπειτα σουρώνουμε. Πίνουμε μέχρι 2 φλιτζάνια καθημερινά.
Προσοχή: Να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση, επειδή λόγω της καφεΐνης που περιέχει μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πίεσης και ταχυκαρδίες.

Δυόσμος
Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική ως αρωματικό, ωστόσο έχει και πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο δυόσμος θεωρείται σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς, καθώς «μπλοκάρει» την παραγωγή της χοληστερίνης στο συκώτι, ενώ παράλληλα διευκολύνει την έκκριση των χολικών οξέων, τα οποία μεταβολίζουν τα λιπαρά, ιδιότητα που οφείλεται στο κύριο συστατικό του, τη μενθόλη.
Στο φλιτζάνι: Φτιάχνουμε έγχυμα ρίχνοντας 1 κουταλάκι αποξηραμένα φύλλα δυόσμου σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνουμε για 5-10΄ και σουρώνουμε. Πίνουμε μέχρι 2-3 φλιτζάνια ημερησίως.

Προσοχή:

Αποφεύγουμε να πίνουμε τα ροφήματα αυτά σε μεγάλες ποσότητες, συστηματικά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Φροντίζουμε να κάνουμε διαλείμματα 1-2 εβδομάδων ανάμεσα στις περιόδους λήψης τους. Επίσης, απαγορεύεται η χορήγησή τους σε εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά.

Τα ροφήματα από δυόσμο καλό είναι να μην καταναλώνονται από όσους αντιμετωπίζουν παθήσεις της χολής ή του ήπατος.

Αν ακολουθούμε φαρμακευτική αγωγή είτε για τη μείωση της χοληστερίνης είτε για κάποια άλλη πάθηση, θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό μας πριν πάρουμε κάποιο βότανο.

 

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL