fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης; Αναγνώρισε τα συμπτώματα και δες αν είσαι έγκυος!

Εγκυμοσύνη είναι η κατάσταση στην οποία μια γυναίκα φέρει στη μήτρα της ένα γονιμοποιημένο ωάριο, που αναπτύσσεται και εξελίσσεται σταδιακά σε έμβρυο μέχρι τη γέννηση του βρέφους.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια αλλά επειδή το σώμα σας υφίσταται πολλές αλλαγές, είναι δυνατόν να υπάρχουν κάποιες μέρες όπου δεν αισθάνεστε καλά.
Αν λοιπόν, είστε έγκυος καλό είναι να ενημερωθείτε για τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, τις εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, το βάρος που θα πρέπει να πάρετε , την διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε.

Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα εγκυμοσύνης που σου δείχνουν ότι μπορεί να είσαι έγκυος. Διαφέρουν από τη μία γυναίκα στην άλλη και από τη μία εγκυμοσύνη στην άλλη. Αν είσαι έγκυος μπορεί να παρατηρήσεις ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα αυτά. Μην ανησυχείς, είναι απίθανο να τα παρουσιάσεις όλα μαζί.

Επίσης, δεν πρέπει να ανησυχείς αν δεν παρουσιάσεις κανένα από αυτά. Είναι απολύτως πιθανόν να είσαι έγκυος χωρίς να παρατηρήσεις κανένα από τα “τυπικά” συμπτώματα της εγκυμοσύνης, που αναφέρονται παρακάτω.

Α) Τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ίδια μερικές φορές με εκείνα της περιόδου. Για το λόγο αυτό πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται αμέσως την εγκυμοσύνη τους.

Λαχτάρα για φαγητό

Από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι και η λαχτάρα σου για φαγητό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να «μυρίζεις» κάποια φαγητά ή να «επιθυμείς» έντονα μια συγκεκριμένη γεύση. ‘Όπως τα περισσότερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης αυτές οι ξαφνικές επιθυμίες των εγκύων αποδίδονται στις ορμονικές αλλαγές που είναι εντυπωσιακές ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο. Ορισμένες γυναίκες, επίσης, αισθάνονται μεγάλη επιθυμία για τρόφιμα που συνήθως δεν τους αρέσουν. Φυσικά υπάρχουν και γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτό το όπλο για να αποσπάσουν περιποιήσεις από τους συντρόφους τους. Αλλά και πάλι, το κίνητρό τους είναι «ιερό».

Τα κλασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης
1. Απουσία περιόδου

Αυτό είναι το πρώτο και πιο αξιόπιστο σημάδι αν έχεις έναν τακτικό έμμηνο κύκλο. Αν και είναι πιθανόν να έχεις ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες κατά το χρονικό διάστημα περίπου που αναμένεις την περίοδό σου, ακόμη και αν είσαι έγκυος.

Αν δεν έχεις τακτικό κύκλο, μπορεί να παρατηρήσεις ορισμένα από τα άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης πριν παρατηρήσεις την απουσία της περιόδου σου.

2. Αίσθημα κόπωσης

Μπορεί να αισθανθείς ασυνήθιστη κούραση τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σου. Αυτό οφείλεται στα αυξανόμενα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης.

3. Αίσθημα ναυτίας

Μπορεί να αρχίσεις να αισθάνεσαι ναυτία, και ακόμη τάση για εμετό μεταξύ της 2ης και 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αν και αυτό ονομάζεται συνήθως “πρωινή αδιαθεσία” μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.
4. Ζαλάδες και λιποθυμία

Η λιποθυμία στην αρχή της εγκυμοσύνης οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

5. Αιμορραγία και κράμπες στην αρχή της εγκυμοσύνης

Στις αρχές της κύησης , αν έχετε αιμορραγίες και κράμπες θα πρέπει να επισκεφτείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το γιατρό. Αν και αυτά τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι προειδοποίηση αποβολής , μερικές γυναίκες αιμορραγούν χωρίς προφανή λόγο και χωρίς καμιά δυσμενή επίπτωση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το υπερηχογράφημα είναι η εξέταση εκλογής για την εύρεση της αιτίας μιας αιμορραγίας. Η παραμονή στο κρεβάτι, για κάποιο διάστημα, ίσως είναι επιβεβλημένη. Σε προχωρημένη κύηση , κύρια αίτια της αιμορραγίας σχετίζονται με τον πλακούντα.

α. Αποκόλληση πλακούντα

Όταν ένα τμήμα του πλακούντα αποχωρίζεται από το τοίχωμα της μήτρας . Πρόκειται για κάτι που είναι επώδυνο και σκληραίνει την μήτρα. Αν το τμήμα του πλακούντα που αποκολλάται είναι μεγάλο , μπορεί να είναι μοιραίο τόσο για την μητέρα όσο και για το παιδί.
β. Ο πρόδρομος πλακούντας

Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ο πλακούντας προσκολλάται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας , αντί στο ανώτερο. Καθώς το κατώτερο τμήμα διογκώνεται υπάρχει αιμορραγία χωρίς πόνο , η οποία αν είναι μεγάλη , μπορεί να είναι επικίνδυνη και για την μητέρα και για το έμβρυο. Όταν διαγνωστεί πρόδρομος πλακούντας , συνήθως συνιστάται αυστηρά η παραμονή στο κρεβάτι ενώ μερικές φορές η εγκυμονούσα εισάγεται σε κλινική για τους δύο τελευταίους μήνες της κύησης. Αν ο πλακούντας καλύπτει τον αυχένα του τραχήλου ή φράζει λίγο τον τραχηλικό σωλήνα γίνεται καισαρική τομή.

6. Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Η βασική θερμοκρασία σώματος είναι η θερμοκρασία που έχεις τη στιγμή που ξυπνάς το πρωί. Ανεβαίνει ελαφριά αμέσως μετά την ωορρηξία και παραμένει σε αυτό το επίπεδο μέχρι την επόμενη περίοδο. Αν έπαιρνες τακτικά τη βασική θερμοκρασία σώματος για να εντοπίσεις την ημέρα της ωορρηξίας και αν η θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει για περισσότερες από δύο εβδομάδες ίσως σημαίνει πως είσαι έγκυος.

7. Στήθος πρησμένο που πονάει

Δυο εβδομάδες μετά από τη σύλληψη οι ορμόνες αλλάζουν και μπορεί να κάνουν το στήθος πιο ευαίσθητο και πιο μεγάλο. Αυτό βέβαια είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται και πριν από την περίοδο και γιαυτό δεν αποτελεί από μόνο του σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Επιπλέον, οι φλέβες των μαστών μπορεί να είναι εντονότερες και οι θηλές πιο σκουρόχρωμες.

8. Πολύ συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

Περίπου 6-8 εβδομάδες μετά τη σύλληψη μπορεί να παρατηρήσεις ότι πρέπει να σηκώνεσαι τη νύχτα για να πηγαίνεις στην τουαλέτα. Ορισμένες έγκυες γυναίκες, επίσης, παρατηρούν ότι έχουν “ακράτεια” όταν βήχουν, γελούν ή φτερνίζονται.

9. Κηλίδες από αίμα και πόνοι περιόδου

Κάποιες γυναίκες βλέπουν ίχνη από αίμα στις 10 με 14 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, (χρονικό διάστημα που συμπίπτει συνήθως με την ημερομηνία που περιμένουν την περίοδό τους). Είναι το ίχνος που αφήνει το γονιμοποιημένο ωάριο καθώς προσκολλάται στα τοιχώματα της μήτρας. Η αιμορραγία είναι ελαφριά, έχει τη μορφή κηλίδων και απαλό ροζ χρώμα ενώ διαρκεί 1-2 μέρες. Επίσης μπορεί να νιώσουν πόνους περιόδου στις αρχές της εγκυμοσύνης.

10. Μεταπτώσεις της διάθεσης και στρες

Μπορεί να αισθάνεσαι γρήγορες αλλαγές στη διάθεση στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και, ακόμη και ν’ αρχίσεις να κλαις, ορισμένες φορές χωρίς να γνωρίζεις γιατί. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό σου.

11. Πονοκέφαλοι

Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ορμονικές αλλαγές προκαλούν αυξημένη κυκλοφορία του αίματος που μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει συχνούς αλλά ήπιας έντασης πονοκεφάλους.

12. Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι αρκετά συνηθισμένο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Η αύξηση της προγεστερόνης κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά από το έντερο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.

Τα παραπάνω αποτελούν τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Αν όμως υποπτεύεσαι ότι μπορεί να είσαι έγκυος και έχεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει πρώτα – πρώτα να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Αλλά δεν πρέπει να επαναπαυθείς!!

Σε κάθε περίπτωση για να βεβαιωθεί μια γυναίκα αν πραγματικά είναι έγκυος θα πρέπει να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της!

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL