fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Χρειάζεται να κάνεις απονεύρωση; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Απονεύρωση είναι η οδοντιατρική πράξη που είναι επιστημονικά γνωστή ως ενδοδοντική θεραπεία. Είναι η διαδικασία που είναι απαραίτητη να γίνει σε ένα δόντι, όταν το νεύρο (ο πολφός) αυτού του δοντιού που βρίσκεται στο εσωτερικό μέσα στη ρίζα του, μολυνθεί με μικρόβια. Η μόλυνση του νεύρου με μικρόβια μπορεί να γίνει μέσω της τερηδόνας ή μετά από τραυματισμό. Τις περισσότερες φορές ο σωστός προληπτικός έλεγχος μπορεί να εξαλείψει τις αιτίες που οδηγούν στη μόλυνση του νεύρου του δοντιού και να αποκατασταθεί η βλάβη πριν προχωρήσει. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητα τα ετήσια check up. Από τη στιγμή όμως που η μόλυνση του νεύρου συμβεί, είναι δυστυχώς μη αντιστρεπτή. Ακόμη και αν τυχόν τα συμπτώματα υποχωρήσουν με κάποια φάρμακα, στην πορεία θα εμφανιστούν χειρότερα. Τότε λέμε ότι το δόντι έχει νεκρωθεί και είναι απαραίτητη η ενδοδοντική θεραπεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα του μολυσμένου νεύρου

Μερικές φορές δεν υπάρχουν συμπτώματα από την μόλυνση και φλεγμονή του νεύρου κυρίως στα αρχικά στάδια. Μόνο ο οδοντίατρος με κλινική και ακτινογραφική εξέταση μπορεί να τη διαγνώσει. Άλλοτε πάλι γίνεται αντιληπτή από το χρώμα του δοντιού που αρχίζει και σκουραίνει ή από το πρήξιμο και τον έντονο πόνο που μπορεί να γίνει δυσβάσταχτος. Ο πόνος και το πρήξιμο οφείλονται στα προϊόντα της τοπικής φλεγμονής και τη δημιουργία πύου. Μερικές φορές όταν η κατάσταση είναι χρόνια, μπορεί να δημιουργηθεί κύστη κάτω από το νεκρωμένο δόντι που διαγιγνώσκεται ακτινογραφικά.

Πώς γίνεται η απονεύρωση;

Η ενδοδοντική θεραπεία, απονεύρωση, απομακρύνει όλα τα μικρόβια που έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του δοντιού μέσα στους ριζικούς σωλήνες, βοηθάει στην απορρόφηση και εξαφάνιση του αποστήματος και της κύστης αν υπάρχει, και σφραγίζει τη ρίζα του δοντιού ώστε να αποφευχθεί μελλοντική επαναμόλυνση.

Γίνεται με τοπική αναισθησία όπως και ένα σφράγισμα, και συνήθως δε συνοδεύεται από πόνο. Μία ευαισθησία μόνο, ανάλογα με την έκταση της φλεγμονής, είναι αναμενόμενη. Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται γνώσεις και εμπειρία, πρέπει να γίνει με προσοχή και συνήθως όταν αφορά οπίσθια δόντια χρειάζεται αρκετό χρόνο για να διεκπεραιωθεί. Μπορεί να γίνει και από το γενικό οδοντίατρο αλλά υπάρχουν οδοντίατροι που έχουν ειδικότητα πάνω στο συγκεκριμένο τομέα, οι ενδοδοντιστές.

Ο ενδοδοντιστής μπορεί να αναλάβει δύσκολα περιστατικά συνήθως οπισθίων δοντιών με ιδιαίτερη ριζική μορφολογία ή θεραπείες που υποτροπίασαν και χρειάζονται επανάληψη. Είναι ειδικευμένος οδοντίατρος με εμπειρία στο συγκεκριμένο τομέα, εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό. Είναι πολύ σημαντικό η ενδοδοντική θεραπεία να είναι άριστη ώστε να μπορεί το συγκεκριμένο δόντι να παραμείνει και να λειτουργεί φυσιολογικά στη στοματική κοιλότητα για πάρα πολλά χρόνια.

Τι να περιμένεις μετά τη θεραπεία

Αφού ολοκληρωθεί η απονεύρωση, το δόντι πρέπει να σφραγιστεί μόνιμα για να μην επαναμολυνθεί. Ένα σωστό σφράγισμα μπορεί να αποκαταστήσει επαρκώς ένα θεραπευμένο δόντι. Αρκετές φορές όμως, επειδή ένα απονευρωμένο δόντι είναι πιο εύθραυστο και έχει χάσει μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του, χρειάζεται να αποκατασταθεί με κάτι πιο εξειδικευμένο. Παλιότερα ήταν κανόνας τα απονευρωμένα δόντια να καλύπτονται με θήκες. Σήμερα έχουμε και άλλες εναλλακτικές αποκατάστασης που στηρίζονται στις ιδιότητες των σύγχρονων υλικών, όπως τα επένθετα. Παρόλα αυτά μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθεί άξονας στο εσωτερικό του δοντιού ή και θήκη ανάλογα με την εκτίμηση του οδοντιάτρου. Το δόντι μπορεί να παραμείνει λειτουργικό στον οδοντικό φραγμό για πάρα πολλά χρόνια, γεγονός που θα ήταν αδύνατο αν δεν είχε γίνει η ενδοδοντική θεραπεία.

Το δόντι μαυρίζει μετά τη θεραπεία;

Παλιότερα ήταν πολύ σύνηθες το φαινόμενο αυτό. Τώρα πλέον που η θεραπεία γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς, πολύ προσεκτικά και με τελευταίας τεχνολογίας υλικά και μέσα, έχει μειωθεί κατά πολύ. Στην περίπτωση όμως που συμβεί, η αισθητική οδοντιατρική έχει τη λύση. Εξωτερική και εσωτερική λεύκανση ή μερική κάλυψη του σκούρου τμήματος του δοντιού, μπορεί να δώσουν στο δόντι την αρχική του εμφάνιση και λάμψη.

 

 

Πηγή: Shape

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL