fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Χαμομήλι: Ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Προφανώς και όλοι το γνωρίζουμε. Το χαμομήλι είναι ένα φυτό του οποίου τις ιδιότητες είναι πολύ ευεργετικές για τον άνθρωπο και είναι γνωστές από παλιά. Tο έγχυμα αλλά και το αιθέριο έλαιο του φυτού κάνουν «θαύματα» στην επιδερμίδα.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για τον καθαρισμό πληγών αλλά και για την γρήγορη επούλωσής τους. H πιο διαδεδομένη χρήση του χαμομηλιού, πέρα από την αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών ενοχλήσεων, σχετίζεται με την ικανότητά του να ηρεμεί τα νεύρα.
Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα κατά του σχηματισμού ελευθέρων ριζών οι οποίες συμβάλλουν στη διαδικασία της γήρανσης. Έχει επίσης αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση αλλά και φυτικά μαλακτικά συστατικά με άμεση αντιρυτιδική και ενυδατική δράση.

Βάλτε το χαμομήλι στη ζωή σας με τους παρακάτω τρόπους:
– Πιείτε το! Hρεμεί τον οργανισμό, ενώ είναι ιδιαίτερα καταπραϋντικό και χωνευτικό για το στομάχι. Aντιμετωπίζει το στρες και την αϋπνία
– Φυλάξτε στην κατάψυξή σας φακελάκια με χαμομήλι. Aφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για 3 λεπτά και μετά ακουμπήστε τα πάνω στα κλειστά βλέφαρα. H τανίνη του χαμομηλιού περιορίζει το πρήξιμο.
– Aφήστε κομπρέσες με αφέψημα χαμομηλιού για 10 λεπτά τοπικά έτσι ώστε να καταπραΰνουν κάθε είδους δερματικό πρόβλημα.
– Φτιάξτε ένα αφέψημα, αφήστε το να κρυώσει και προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Κάντε με αυτό το μείγμα κομπρέσες στο πρόσωπο για να καταπραΰνετε την ερεθισμένη επιδερμίδα.
– Βράστε 1 λίτρο νερό με μια γεμάτη χούφτα χαμομήλι, σουρώστε το και ρίξτε το αφέψημα στην μπανιέρα, την οποία θα έχετε γεμίσει πρώτα με νερό. Tο μπάνιο αυτό θα σας ξεκουράσει και θα σας ηρεμήσει από το στρες, ενώ παράλληλα θα καταπραΰνει και πιθανούς ερεθισμούς στο δέρμα.
– Aνακατέψτε 2 κουταλιές φρέσκο γάλα με 2 κουταλιές αφέψημα χαμομηλιού. Bάλτε μικρή ποσότητα του μείγματος σε λίγο βαμβάκι και ξεβάψτε το πρόσωπό σας. ‘Επειτα ξεπλένετε το πρόσωπο σας με κρύο νερό.

– Αποτελεί ένα πολύ καλό καθαριστικό για την ευαίσθητη περιοχή. Κάντε μια φορά την εβδομάδα πλύσεις με χαμομήλι, και αποφύγετε τα αφρόλουτρα που απομακρύνουν τη φυσική υγρασία του κόλπου και καταστρέφουν το PH.
– Εάν υποφέρετε από πονόλαιμο λόγο κρυώματος ή έχετε ερεθισμένα και ευαίσθητα ούλα μπορείτε να κάνετε γαργάρες με χλιαρό χαμομήλι.
Διαβάστε περισσότερες συμβουλές ομορφιάς εδώ

 

Φτιάξε τη δική σου μαλακτική κρέμα για ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά

Φτιάξε τη δική σου μάσκα για μαύρους κύκλους και σακούλες

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL