fbpx
Υπέροχη τριφτή μηλόπιτα!

Υπέροχη τριφτή μηλόπιτα!

Όπως βλέπετε αυτές τις ημέρες σας γράφω συνταγές μαγειρικής και όχι ομορφιάς περισσότερο από ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι το ζητάτε και μ΄αρέσει που είστε ευχαριστημένες από αυτά που διαβάζετε στο  teta.gr.

Σήμερα θα σας δώσω μια υπέροχη συνταγή για τριφτή μηλόπιτα. Κι εγώ την είχα δει κάποτε ψάχνοντας στο διαδίκτυο και από τότε δεν την αλλάζω με καμία. Θα ξετρελαθείτε παρόλο που διαφέρει πολύ από την κλασική μηλόπιτα που ξέρουμε από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες μας. Πάμε να δούμε λοιπόν αναλυτικά τη συνταγή:

Υλικά:

Για τη ζύμη:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν

Μια τσιμπιά αλάτι

½  κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

½ κούπα ελαιόλαδο

½ κούπα ζάχαρη

3-4 κουταλιές νερό

Για τη γέμιση:

2 μεγαλούτσικα μήλα ή ανάλογα μικρότερα

½ κούπα κρυσταλλική ζάχαρη (καστανή ή λευκή)

1 κουταλάκι κανέλα

½ κουταλάκι γαρύφαλλο

Προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο

½ κούπα σταφίδες

Επί πλέον, 2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

 

Παρασκευή:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι και την κανέλα.  Βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μπολ ανάμειξης  και προσθέτουμε μονομιάς το μείγμα τους αλευριού. Ανακατεύουμε με τα ακροδάκτυλα να γίνει ψιχουλιαστό το μείγμα και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να μαζευτούν τα «ψίχουλα» σε ζυμάρι. Συνήθως 3-4 κουταλιές σούπας είναι αρκετό. Πατάμε τη ζύμη να έχει ίδιο πάχος στη λεκάνη και τη χωρίζουμε στα τρία, με το ένα κομμάτι ελάχιστα μεγαλύτερο από τα άλλα. Παίρνουμε το πιο μεγάλο κομμάτι, το κάνουμε μπάλα , το βάζουμε σε σακουλάκι κατάψυξης και το βάζουμε στην κατάψυξη. Αφήνουμε στην άκρη την υπόλοιπη ζύμη και ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε με τον τρίφτη της ντομάτας σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, και τις σταφίδες. Όταν περάσει μισή ώρα ως 45 λεπτά από την ώρα που βάλαμε τη ζύμη στην κατάψυξη αρχίζουμε να φτιάχνουμε την πίτα μας. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ταρτιέρα ή σε φόρμα με σούστα διαμέτρου 26 cm , στρώνουμε λίγη λίγη τη ζύμη με το χέρι μας σηκώνοντας  πλαϊνά τοιχώματα ύψους 2 περίπου εκατοστών. Απλώνουμε ισόπαχα τη γέμιση. Παίρνουμε το κατεψυγμένο κομμάτι που θα έχει σκληρύνει αλλά δεν πρέπει να έχει παγώσει και  με τον τρίφτη της ντομάτας το τρίβουμε πάνω από τη γέμιση όλο. Απλώνουμε την τριμμένη ζύμη να καλύψει όλη τη γέμιση αλλά δεν την πατάμε, πρέπει να μείνει σε μορφή τριμμάτων. Ψήνουμε την πίτα μας στον προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα. Την βγάζουμε , την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με άχνη.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *