fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Τα βότανα στην καθημερινότητα μας – Το φυσικό μας φαρμακείο

Ζούμε στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει ευλογηθεί με χιλιάδες είδη βοτάνων κι αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί που δεν τα «υπολογίζουν» ιδιαίτερα.
Μπορεί να έχετε τα γλαστράκια σας στο σπίτι και να κόβετε κάθε λίγο ένα κλωναράκι για να ρίξετε στο φαγητό σας αλλά ως γνωστόν υπάρχουν φαρμακευτικά βότανα τα οποία αποτελούν τον θησαυρό της φύσης και δώρο προς τον άνθρωπο και την υγεία του ενώ παράλληλα υπάρχουν κι άλλες χρήσεις που δεν βάζει ο νους σας.
Ενώ λοιπόν τα ξεχνάμε, κάθε φθινόπωρο με τα πρώτα κρύα, τα βότανα έρχονται και γίνονται κομμάτι της καθημερινότητας μας συνήθως ως ρόφημα για κάποιο κρυολόγημα.

Δεν είναι όμως το φθινόπωρο. Μπορούμε όλο το χρόνο να τα χρησιμοποιήσουμε και αποδεικνύονται… θαυματουργά!

Χρήση στην καθημερινότητά μας…

Για κρυολόγημα και βήχα
Βάζουμε ένα ξυλάκι ή σκόνη κανέλας σε ζεστό κρασί για αναζωογόνηση. Εξωτερικά λαμβάνουμε εισπνοές ατμών για βήχα και κρυολόγημα αλλά το χρησιμοποιούμε και για εντριβές.
Επίσης το φασκόμηλο ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική και πίνεται ως αφέψημα ζεστό ή κρύο, είναι ιδανικό για περιπτώσεις κρυολογήματος, φαρυγγίτιδας, βραχνιάσματος, είναι αντιβηχικό διουρητικό, αντιαιμορραγικό, ενώ παράλληλα βοηθάει στις εντερικές παθήσεις, στην αδυναμία και στην πτώση των μαλλιών.
Κατά του στρες
Το μελισσόχορτο δρα ενάντια του στρες, ανεβάζει τη διάθεση και είναι ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό. Καταπολεμά το άγχος, τη δυσπεψία και την αυπνία ενώ παράλληλα ενισχύει τη μνήμη.
Τέλος στον πονοκέφαλο
Ο βασιλικός μπορεί να δράσει για την καταπολέμηση των ζαλάδων, ημικρανιών και των πονοκεφάλων. Είναι διουρητικός και ενδείκνυται για παθήσεις του στομάχου και των εντέρων.
Κατή της ακμής
Για την καταπολέμηση της ακμής με ικανοποιητικά αποτελέσματα δρουν η καλέντουλα και ο μαϊντανός.
– Καλέντουλα: Εξωτερική χρήση του φυτού κάνοντας πλύσεις (Αφέψημα 70 γραμ. σε 1 λίτρο νερού).
– Μαϊντανός: : Εξωτερική χρήση του φυτού κάνοντας πλύσεις (Αφέψημα 40 γραμ. σε 1 λίτρο νερού).
Εννοείται πως μπορούμε όλοι να έχουμε το φυσικό μας φαρμακείο στο σπίτι αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τον γιατρό και τη διάγνωσή του ενώ είναι απαραίτητο να τον συμβουλευόμαστε.

Κάτι διαφορετικό για να χαλαρώσουμε και να ανακουφίσουμε τους κουρασμένους μυς
Εκχύλισμα για το μπάνιο
Για την απόλυτη αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης του σώματος και του νου, αυτό το ήπιο μείγμα για το μπάνιο είναι ό,τι πρέπει!
Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι:
– 1 κ.γ χαμομήλι
– 1 κ.γ αλάτι
– 2 κ.γ χυμός αλόης
– 2 κ. γ λεβάντα
– 12 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
Παρασκευή:
Φτιάχνουμε ένα εκχύλισμα χρησιμοποιώντας τα άνθη λεβάντας και χαμομηλιού σε 500 ml ζεστό νερό. Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε τον χυμό αλόης και το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Αμέσως ρίχνουμε το μείγμα στη γεμάτη νερό μπανιέρα μας και απολαμβάνουμε το μπάνιο μας.
Θα ενθουσιαστείτε μόλις δείτε πόσο πολύ χαλαρωτικό είναι αυτό!

 

Όπως λοιπόν καταλάβατε τα βότανα μπορούμε να τα βάλουμε στη καθημερινότητα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε παντού. Οπότε να θυμάστε αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι, «παν μέτρον άριστον» και χρησιμοποιήστε τα ανάλογα με τις ανάγκες σας! Κάντε χρήση και όχι κατάχρηση!

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL