fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Τα οφέλη της συμβίωσης με ένα κατοικίδιο!

Πολλαπλά είναι τα οφέλη, ψυχολογικά και σωματικά που προσφέρει στον άνθρωπο η συμβίωση με ένα κατοικίδιο, όπως δείχνουν το τελευταίο διάστημα διεθνείς έρευνες. Στατιστικά όσοι έχουν ένα ζώο συντροφιάς έχουν χαμηλότερη πίεση και καλύτερη φυσική κατάσταση αλλά και ψυχολογικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν κατάθλιψη.

Κατά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο γ.γ. της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας, Κωστής Χανδράς περιγράφει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ποια είναι η προσφορά των ζώων συντροφιάς, στον πολλές φορές μοναχικό σύγχρονο άνθρωπο αλλά όχι μόνο.

«Στο πέρασμα των αιώνων και στον σύγχρονο πολιτισμό έτσι όπως έχει διαμορφωθεί κι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα και οι σχέσεις, ο άνθρωπος πολλές φορές δεν βρίσκει την ηρεμία, τη συνεργασία και τη συντροφικότητα σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Πολλές φορές, και είναι πολλά τα παραδείγματα, αυτό το κενό το κάλυψαν τα ζώα. Αυτό το βλέπουμε στην πράξη καθημερινά και το βιώνει καθημερινά ένας άνθρωπος που έχει ένα ζώο συντροφιάς στο σπίτι του. Οι κρίσεις, οικονομικές και άλλες, των τελευταίων ετών επιβεβαίωσαν αυτό το πράγμα, ως ένα μεγάλο βαθμό», τονίζει ο κ. Χανδράς και προσθέτει: «Εμείς για παράδειγμα ως κτηνίατροι βλέπουμε ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης η δουλειά μας δεν μειώθηκε και οι άνθρωποι που έχουν ζώα μάλλον αυξήθηκαν παρά τις οικονομικές δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας των ζώων τους. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τις δύσκολες στιγμές, τις κρίσιμες στιγμές, καθένας βρίσκει ένα αποκούμπι και συντροφικότητα στο ζώο του».

Η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες έχει κάνει άλματα σχετικά με τον σεβασμό στα ζώα, ενώ έχει αυξηθεί πολύ και ο αριθμός των ατόμων που έχουν ευαισθητοποιεί γύρω από αυτά τα ζητήματα.

«Το θέμα που κυριαρχεί είναι ο σεβασμός απέναντι στα ζώα. Πώς δηλαδή θα κάνουμε τα άτομα και τις κοινωνίες και τις νέες γενιές πιο ευαίσθητες έτσι ώστε να αναλάβουν ευθύνες απέναντι σε κάθε ζωντανό πλάσμα του πλανήτη μας και ιδιαίτερα απέναντι στα ζώα συντροφιάς. Πρέπει να διασφαλίσουμε τα βασικά τους δικαιώματα στην τροφή, το νερό, την υγεία και την ευζωία και να τα προστατέψουμε απέναντι σε κάθε εκμετάλλευση και βίαιη κακοποίηση. Αυτά έχουν διασφαλιστεί και στην Ελλάδα με νομοθεσίες από το 2003, αλλά πέρα από τα χαρτιά πρέπει να γίνει βίωμα του καθενός και μέρος της παιδείας του καθενός, ο σεβασμός των ζώων», επισημαίνει ο κ. Χανδράς.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Το φεστιβάλ «Discover Dogs 2017»

Το φεστιβάλ «Discover Dogs 2017», που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 4 και 5 Νοεμβρίου προωθεί την προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ζώων που πραγματοποιούν επί χρόνια άνθρωποι με φιλοζωικές ανησυχίες.

Πρόκειται για μία γιορτή η οποία εστιάζει στην ανάδειξη των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν τα ζώα στην ελληνική κοινωνία και παράλληλα τροφοδοτεί με γνώση τους χιλιάδες κηδεμόνες, που επισκέπτονται το φεστιβάλ προκειμένου να βελτιώσουν την καθημερινότητα των ζώων συντροφιάς τους.

Στο «Discover Dogs 2017» θα έχει κανείς τη δυνατότητα να γνωρίσει διαφορετικές φυλές σκύλων από τους κηδεμόνες τους, να μάθει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τις ανάγκες τους και να ανταλλάξει απόψεις για τον τρόπο που θα τους προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον.

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL