fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς: Εννέα ανησυχητικά σημάδια που στέλνει ο θυρεοειδής

Πριν από μία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Θυρεοειδούς (ETA) και η Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς (ΑTA) ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να ορίσουν μία ημέρα αφιερωμένη στον θυρεοειδή αδένα και στα πολυάριθμα και συχνά «αόρατα» συμπτώματά του.
Καρπός των προσπαθειών αυτών ήταν η εδραίωση της Παγκόσμιας Ημέρας Θυρεοειδούς, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου.
Λίγα λόγια για τον θυρεοειδή
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός ενδοκρινικός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Επιφορτίζεται με το σημαντικότατο έργο της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες απελευθερώνονται στο αίμα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε κάθε ιστό του σώματος.

Μεταξύ άλλων, οι θυρεοειδικές ορμόνες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματος και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, των μυών και άλλων οργάνων και συστημάτων.

Πόσο συχνές είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς
Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Θυρεοειδούς, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης, υπολογίζεται ότι πάνω από το 12% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, όπως υποθυρεοειδισμό, υπερθυρεοειδισμό ή καρκίνο του θυρεοειδούς.

Το πιο εντυπωσιακό στατιστικό είναι όμως ότι έως και το 60% των πασχόντων από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς δεν γνωρίζουν ότι ο θυρεοειδής τους δυσλειτουργεί.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς είναι συχνότερες στις γυναίκες παρά στους άντρες. Εκτιμάται ότι μια γυναίκα είναι πέντε έως οκτώ φορές πιθανότερο να εκδηλώσει κάποια πάθηση του θυρεοειδούς σε σύγκριση με έναν άντρα.
Ποια συμπτώματα προκαλεί ο θυρεοειδής
Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι συχνά «αθόρυβες», δηλαδή δεν προκαλούν εμφανή συμπτώματα που θα μας παρακινήσουν να επισκεφτούμε τον γιατρό και να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Παράλληλα, πολλά από τα συμπτώματα που προκαλεί ο θυρεοειδής παραπέμπουν σε διάφορες άλλες παθήσεις κι έτσι μας δυσκολεύουν να αναγνωρίσουμε τον θυρεοειδή ως τον πραγματικό «υπαίτιο».

1. Το δέρμα γίνεται σκληρό ή πολύ λεπτό: Μία από τις λειτουργίες του θυρεοειδούς είναι ο έλεγχος του ρυθμού ανάπλασης του δέρματος. Στον υπερθυρεοειδισμό το δέρμα ανανεώνεται ταχύτερα, με αποτέλεσμα να είναι πιο λεπτό και λείο από το φυσιολογικό, ενώ στον υποθυρεοειδισμό ανανεώνονται πιο αργά τα δερματικά κύτταρα και το δέρμα γίνεται σκληρό και τραχύ. Άλλα δερματικά συμπτώματα που συνδέονται με τις δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς είναι το ζεστό ή υγρό δέρμα, το αυξημένο κοκκίνισμα στο πρόσωπο και στα χέρια (υπερθυρεοειδισμός) ή το κρύο και χλωμό δέρμα, η αργή επούλωση των πληγών και η κιτρινωπή/πορτοκαλί απόχρωση του δέρματος λόγω αδυναμίας του θυρεοειδούς να μετατρέψει τα καροτένια των τροφών σε βιταμίνη Α (υποθυρεοειδισμός).

2. Αλλάζει το σωματικό βάρος: Αν και ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους, αυτή συνήθως δεν είναι μεγάλη. Αντίθετα, ο υπερθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από την αξιοσημείωτη μείωση του βάρους. Βέβαια αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αφού ο θυρεοειδής επηρεάζει κατά βάση την όρεξη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό έχουν αυξημένη όρεξη, επομένως είναι πολύ πιθανό να τρώνε περισσότερο, ενώ τα άτομα με υποθυρεοειδισμό έχουν μειωμένη όρεξη και τρώνε λιγότερο, επομένως είναι πιθανό να αποφύγουν την αύξηση του βάρους τους.

3. Αλλάζει η αντίληψη της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος: Στον υπερθυρεοειδισμό επιταχύνονται όλες οι μεταβολικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα, ενώ στον υποθυρεοειδισμό επιβραδύνονται. Έτσι, στον υπερθυρεοειδισμό είναι αυξημένες οι καύσεις και κατ’ επέκταση η παραγωγή θερμότητας, επομένως εκδηλώνεται συχνά έντονη εφίδρωση και ταχυπαλμία ακόμη κι όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ υψηλές. Από την άλλη, ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από ένα μόνιμο αίσθημα κρύου.

4. Επικρατεί συναισθηματική σύγχυση: Ο υπερθυρεοειδισμός είναι στενά συνυφασμένος με το αίσθημα του άγχους, την ευερεθιστότητα ή ακόμη και την ψύχωση, ενώ ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται περισσότερο με τη θλίψη και την κοινωνική απόσυρση. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

5. Επηρεάζονται τα επίπεδα ενέργειας: Όταν ο οργανισμός καίει θερμίδες με αυξημένο ρυθμό, όπως συμβαίνει στον υπερθυρεοειδισμό, αυτό σημαίνει ότι ανεβαίνει η διαθεσιμότητα ενέργειας και παρατηρείται ένα αίσθημα υπερβολικής ενεργητικότητας. Αντίθετα, η μειωμένη διαθεσιμότητα ενέργειας που χαρακτηρίζει τον υποθυρεοειδισμό συνεπάγεται ένα γενικότερο αίσθημα νωθρότητας και μόνιμης κόπωσης. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο υπερθυρεοειδισμός οδηγεί τελικά σε εξάντληση, αφού η υπερδιέγερση καταλήγει να κουράζει τον οργανισμό. Αυτές οι επιδράσεις του θυρεοειδούς στα επίπεδα ενέργειας μεταφράζονται και σε προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα, όπως οι δυσκολίες στον ύπνο και η μειωμένη ερωτική επιθυμία.

6. Αποσυντονίζεται το γαστρεντερικό σύστημα: Η επιτάχυνση και η επιβράδυνση των μεταβολικών διεργασιών που παρατηρούνται στον υπερθυρεοειδισμό και τον υποθυρεοειδισμό αντίστοιχα οδηγεί συχνά σε επεισόδια διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

7. Απορρυθμίζεται ο κύκλος της περιόδου: Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου και σε μεγαλύτερη ή μικρότερη αιμορραγία κατά τις ημέρες της περιόδου. Μάλιστα, μία από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνει συχνά ο γιατρός στις γυναίκες που ανησυχούν για τον θυρεοειδή τους είναι αν τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουν προβλήματα με την περίοδό τους.

8. Πέφτουν τα μαλλιά: Ο υπερθυρεοειδισμός και ο υποθυρεοειδισμός οδηγούν στην τριχόπτωση μέσω διαφορετικών μηχανισμών. Στον υπερθυρεοειδισμό παρατηρείται γενικευμένη αποδυνάμωση των μαλλιών αλλά και μείωση της τριχοφυΐας στο σώμα, ενώ στον υποθυρεοειδισμό είναι πιο σύνηθες να παρατηρείται αραίωση των φρυδιών.

9. Πρήζονται τα μάτια: Είναι πολύ χαρακτηριστικό στα άτομα με νόσο του Graves, μια μορφή υπερθυρεοειδισμού, τα μάτια να είναι πρησμένα και να μοιάζουν σαν να πετάγονται μέσα από τις κόγχες. Το σύμπτωμα αυτό οφείλεται στη συσσώρευση επιπλέον ιστού πίσω από τα μάτια.

 

Πηγή: www.onmed.gr

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL