fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Τι είναι ο διαβήτης κύησης. Τι να προσέχετε στη διατροφή

Η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει διάφορες δυσκολίες και επιπλοκές. Αρκετά συχνά οι γυναίκες ενημερώνονται από τον γιατρό τους και μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις ότι έχουν διαβήτη κύησης.

Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία η ποσότητα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα είναι πολύ υψηλή. Η γλυκόζη προέρχεται από την πέψη των αμυλούχων τροφίμων, όπως το ψωμί και το ρύζι. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια.

Τρεις τύποι διαβήτη μπορεί να σας επηρεάσουν, όταν είστε έγκυος. Ο διαβήτης τύπου 1 και 2 αφορά τις γυναίκες που αντιμετώπιζαν και πριν την εγκυμοσύνη τους διαβήτη.

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μόνο. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, αλλά είναι πιο συχνός κατά το δεύτερο εξάμηνο. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη επιπλέον.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή, αν εμφανίσετε διαβήτη κύησης.

Αν παρουσιάσετε διαβήτη κύησης τότε θα πρέπει να παρακολουθείτε συχνά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Τα μάτια και τα νεφρά σας θα πρέπει επίσης να εξετάζονται.

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη κύησης, εάν:

  • είστε υπέρβαρες
  •  έχετε γεννήσει ένα μεγάλο μωρό κατά το παρελθόν
  •  είχατε διαβήτη κύησης και στο παρελθόν
  •  έχετε κληρονομικό ιστορικό διαβήτη

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να ελεγχθεί με δίαιτα. Ένας διαιτολόγος θα σας συμβουλεύσει πώς να επιλέγετε τρόφιμα που θα κρατήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά.

Διαβήτης κύησης: Τι ισχύει με τις πατάτες στη διατροφή

Αν μια έγκυος γυναίκα καταναλώνει πατάτες ή τσιπς τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με την θεωρία πίσω από αυτή την έρευνα, το άμυλο στις πατάτες μπορεί να προκαλέσει μια απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Η τελευταία αυτή μελέτη που έχει προκαλέσει ήδη ποικίλες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο, δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ και βασίζεται στην εξέταση 21.000 και πλέον κυήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδικοί από τη Μ. Βρετανία υποστηρίζουν ότι η απόδειξη της θεωρίας σε αυτή την έρευνα είναι ελλιπής και πως πολλοί άνθρωποι πρέπει να τρώνε περισσότερες αμυλούχες τροφές για την παραγωγή ινών, καθώς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Η μελέτη στην BMJ συνδέει επί της ουσίας την αυξημένη κατανάλωση πατάτας με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Και όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα εφόσον η έγκυος ανταλλάξει δύο μερίδες πατάτες μέσα στα γεύματα της εβδομάδας με αντίστοιχες μερίδες άλλων λαχανικών.

Βάσει των γενικών διατροφικών οδηγιών (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κάποιο επιμέρους θέμα υγείας ενός ανθρώπου), οι αμυλούχες τροφές (υδατάνθρακες), όπως οι πατάτες, πρέπει να αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των τροφών που καταναλώνει ένα άτομο.

Δεν υπάρχει επίσημη όριο για το πόσους υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνουν οι άνθρωποι κάθε εβδομάδα.

Τι ισχύει με τους υδατάνθρακες από αμυλούχες τροφές

Οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος. Μερικές τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, εκκρίνουν σάκχαρα γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, καθώς αφομοιώνονται από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου. Άλλες τροφές, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, απελευθερώνουν αυτά τα σάκχαρα με πιο αργό ρυθμό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τροφές μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη. Η εγκυμοσύνη, ωστόσο, βάζει επιπλέον απαιτήσεις στο σώμα και μερικές γυναίκες εκδηλώνουν διαβήτη κατά την περίοδο της κύησης.

Ο διαβήτης κύησης, όπως ονομάζεται, συνήθως υποχωρεί μετά τη γέννα, αλλά μπορεί να θέσει μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, τόσο της μητέρας, όσο και του μωρού.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην BMJ είχε σκοπό να διερευνήσει τι μπορεί να κάνει μερικές γυναίκες πιο επιρρεπείς στον διαβήτη κύησης. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από νοσηλεύτριες που έμειναν έγκυες μεταξύ του 1991 και του 2001. Καμία από τις συμμετέχουσες δεν είχε οποιαδήποτε χρόνια πάθηση πριν από την εγκυμοσύνη τους.

Κάθε τέσσερα χρόνια, οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν πατάτες στη διατροφή τους, καθώς και αν είχαν αναπτύξει διαβήτη κύησης.

Κατά την περίοδο 10 ετών, υπήρχαν 21.693 εγκυμοσύνες και στις 854 από αυτές οι έγκυες είχαν επηρεαστεί από τον διαβήτη κύησης. Η μελέτη έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως:

  • ηλικία
  • οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
  • συνολική διατροφή
  • σωματική δραστηριότητα
  • παχυσαρκία

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει 27% αυξημένος κίνδυνος διαβήτη κατά την κύηση στις γυναίκες που συνήθως κατανάλωναν 2-4 μερίδες των 100γρ πατάτες (βραστές, πουρέ, φούρνου ή τηγανητές) την εβδομάδα.

Σε εκείνες που έτρωγαν περισσότερες από πέντε μερίδες πατάτες την εβδομάδα, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 50%.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αν οι γυναίκες ανταλλάξουν τις πατάτες τους για άλλα λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, θα μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 9-12%.

 

 

Πηγή: bbc.com

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL