fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Κίνδυνος: Μην πίνετε νερό από τα ξεχασμένα μπουκάλια στο αυτοκίνητο

Ένα ξεχασμένο μπουκάλι νερού στο πάτωμα του αυτοκινήτου σας μπορεί να είναι η λύση για τη δίψα της στιγμής ανεξαρτήτως από το πόσο καιρό βρίσκεται εκεί.
Μπορεί το νερό να είναι απαραίτητο και να μας κάνει καλό αλλά αυτή τη συνήθεια πρέπει να τη σταματήσετε.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όταν οι θερμοκρασίες έξω κυμαίνονται από 26 ως 37 βαθμούς °C, η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο στο άμεσο ηλιακό φως μπορεί γρήγορα να φτάσει από 54 ως 77 βαθμούς °C. Η ανώτερη κλίμακα σε αυτό το εύρος είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι η χαμηλή θερμοκρασία στους περισσότερους φούρνους.
Από την άποψη της ανόδου της θερμοκρασίας με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει πολύ μικρή διαφορά αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι κλειστά ή λίγο ανοιχτά. Σύμφωνα με μια μελέτη της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, και στις 2 περιπτώσεις η θερμοκρασία στο εσωτερικό ενός αυτοκινήτου μπορεί να αυξηθεί περίπου 4 βαθμούς μέσα σε 1 ώρα ακόμη και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μόνο 22 βαθμοί °C.
Παρ’ όλο που δεν υπήρξαν εκτεταμένες εξάρσεις ασθενειών που συνδέονται με την κατανάλωση μολυσμένου εμφιαλωμένου νερού, το νερό αυτό μπορεί πράγματι να περιέχει μικρόβια σε επίπεδα αρκετά υψηλά ώστε να γίνουν αιτία ένα άτομο με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα να αρρωστήσει. Τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από την πηγή του νερού ή ίσως εισαχθούν κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης και ύστερα πολλαπλασιάζονται με τη μέτρια θερμότητα. Τα μικρόβια βέβαια είναι μόνο η μία πλευρά του προβλήματος, το πλαστικό είναι η άλλη.

Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα εξετάστηκαν 16 μάρκες εμφιαλωμένου νερού και τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμφιβολίες όσον αφορά τις τρέχουσες συστάσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τα επίπεδα δισφαινόλης Α (ή ΒΡΑ) στα πλαστικά μπουκάλια νερού.
Η BPA είναι μια επικίνδυνη χημική ουσία που συνδέεται με κινδύνους που αφορούν την υγεία και κυμαίνονται από τα πεπτικά προβλήματα μέχρι την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Βρέθηκε σε περίπου 2 δισεκατομμύρια προϊόντα στις ΗΠΑ, τα οποία χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση. Επειδή είναι βλαβερή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σώματος, τα παιδιά και έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με αυτή την ουσία.
Αν και υπάρχουν απλοί τρόποι για να αποφύγετε την BPA, οι κυβερνήσεις δεν είναι πρόθυμες να ενημερώσουν το ευρύ κοινό. Το γεγονός ότι η έκθεση στη BPA ως έμβρυο μεταφέρεται και στη μετέπειτα ενήλικη ζωή αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας.
Αν και τα χαμηλά της επίπεδα στα πλαστικά προϊόντα έχουν κριθεί ασφαλή, οι ερευνητές της τελευταίας μελέτης παρακολούθησαν αυτά τα υποτιθέμενα αβλαβή επίπεδα να αυξάνονται σε μια χρονική περίοδο 4 εβδομάδων όταν αφεθούν σε θερμοκρασία 70 βαθμών °C.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL