fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Θεραπεία για σκασμένες φτέρνες – Πώς να απαλλαγείτε από σκληρές και σκασμένες φτέρνες άμεσα

Πριν τη θεραπεία για σκασμένες φτέρνες, κρίνεται απαραίτητο να δούμε τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν στη διαμόρφωσή τους έτσι ώστε να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να αποφεύγουμε εάν θέλουμε να προλάβουμε τη φθορά των πτερνών μας ή ακόμη εάν επιθυμούμε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στο ήδη υπάρχον πρόβλημα. Οι πιο συνήθεις παράγοντες που ενοχοποιούνται για τις σκασμένες φτέρνες είναι αυτοί που θα αναφέρουμε ευθύς αμέσως. Να τονίσουμε ότι τις περισσότερες φορές δεν ευθύνεται ένας μόνος από αυτούς, αλλά οι σκασμένες φτέρνες συνιστούν αποτέλεσμα της κοινής και ταυτόχρονης δράσης περισσότερων λόγων.

  1. Ελλιπής ενυδάτωση. Αναφερόμαστε τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική ενυδάτωση του δέρματος. Η πρώτη επιτυγχάνεται μέσω της επαρκούς κατανάλωσης υγρών και κυρίως νερού, ενώ η δεύτερη συνδέεται με το κατά πόσο ενυδατώνουμε και μάλιστα με κατάλληλα προϊόντα την επιδερμίδα στη συγκεκριμένη περιοχή του πέλματός μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αφυδάτωση είναι υπαρκτή και χρήζει αντιμετώπισης.
  2. Ορθοστασία. Πράγματι, όταν στεκόμαστε συστηματικά και για ώρες όρθιες καταπονούμε τα πόδια μας και τις φτέρνες μας οι οποίες στην ουσία στηρίζουν όλο το σώμα μας. Εάν περπατάτε πολύ ή εάν η εργασιακή σας δραστηριότητα απαιτεί το να στέκεστε όρθιες επί πολλές ώρες και σε συχνή βάση, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε αυτό το πρόβλημα και να χρειάζεστε τη θεραπεία για σκασμένες φτέρνες. Πολύ σημαντικό ρόλο, όμως, για εσάς διαδραματίζει συγχρόνως και το είδος του παπουτσιού που φοράτε, όπως θα δούμε παρακάτω.
  3. Λάθος παπούτσια. Είναι αναμφίβολο ότι οι φτέρνες που σκληραίνουν και σκάνε αποτελούν απότοκο του ότι φοράμε τακτικά λανθασμένα παπούτσια. Πρέπει να επιλέγουμε παπούτσια άνετα, με ανατομική κατασκευή, που να μπορούν να ταιριάζουν με τις καθημερινές υποχρεώσεις μας. Σίγουρα τα αθλητικά είδη συμβαίνει τις περισσότερες φορές να πληρούν τις προϋποθέσεις για να θεωρηθούν κατάλληλα τόσο για τα πόδια μας όσο και για το τις φτέρνες μας. Φυσικά, μπορείτε να βρείτε και άλλα είδη (γόβες, plimsoll, μποτάκια, sneakers κ.ο.κ.) που να είναι εξίσου βολικά και ανατομικά. Μην ξεχνάτε και τη λύση της προσθήκης έξτρα ανατομικού πάτου στο πίσω μέρος των παπουτσιών.
  4. Ανοικτά παπούτσια. Αν και θα μπορούσαμε να τα συμπεριλάβουμε στην προηγούμενη κατηγορία, επιλέξαμε να τα αναφέρουμε ξεχωριστά ώστε να τονιστεί η σημαντικότητά τους. Τα παπούτσια που είναι ανοικτά στο πίσω μέρος τους (σαγιονάρες, πέδιλα, πλατφόρμες κ.λπ.) αφήνουν εκτεθειμένο το λιπώδες τμήμα της φτέρνας, με αποτέλεσμα να φθείρεται και να σκάει.
  5. Παχυσαρκία. Όταν έχουμε παραπανίσιο βάρος – ειδικά όταν είναι πολύ παραπανίσιο –, ασκείται αυτόματα μεγάλη πίεση στο λιπώδες στρώμα της φτέρνας, που, όπως προαναφέραμε, ισοδυναμεί με τη φθορά και το σκάσιμό της.
  6. Κληρονομικότητα. Τέλος, ένας ακόμη λόγος που μπορεί να ενοχοποιηθεί για τη δημιουργία σκασμένων φτερνών είναι το να έχουμε κληρονομήσει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι αυτό που κληρονομείται είναι κάτι σαν προδιάθεση, όχι οι σκασμένες φτέρνες αυτές καθαυτές! Το κατά πόσο εμείς τις φροντίζουμε όπως αρμόζει και δεν τις εκθέτουμε σε παράγοντες όπως οι παραπάνω είναι που θα παίξει σημαντικότερο ρόλο στο εάν θα είναι υγιείς ή όχι.

Η καλύτερη σπιτική θεραπεία για σκασμένες φτέρνες που έχει αποδεδειγμένη ισχύ

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας με βαζελίνη (μπορείτε να προμηθευτείτε την πιο απλή και οικονομική που θα βρείτε),
  • 1 φρέσκο λεμόνι,
  • Λίγη ζάχαρη κρυσταλλική (λευκή ή καστανή) και
  • Λίγο ελαιόλαδο.

1ο βήμα: Προετοιμασία ποδιών

Γεμίζετε μία λεκάνη με ζεστό νερό κι αφήνετε μέσα τα πόδια σας για 5 – 15 λεπτά της ώρας. Μας ενδιαφέρει να είναι καθαρά και ενυδατωμένα, γι’ αυτό και το νερό πρέπει να καλύπτει πλήρως μέχρι και τους αστραγάλους σας. Μάλιστα, μπορείτε να προσθέτετε φύλλα από ένα αρωματικό φυτό ή  λίγες σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο που σας αρέσει η μυρωδιά του, απλά και μόνο για να σας φτιάχνει τη διάθεση και να περνάει πιο όμορφα ο χρόνος αναμονής. Μόλις παρέλθει το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, σκουπίζετε ταμποναριστά και χωρίς να τρίβετε τα πέλματά σας με την πετσέτα.

2ο βήμα: Σκραμπ ποδιών

Στη συνέχεια, είναι καλό να προβείτε σε μία καλή απολέπιση στα πέλματά σας, την οποία εμείς προτείνουμε να γίνει με φυσικά υλικά όπως και η θεραπεία για σκασμένες φτέρνες, Συγκεκριμένα, αναμειγνύετε σε ένα σκεύος κρυσταλλική ζάχαρη (δεν αναφέρουμε συγκεκριμένη ποσότητα, γιατί γίνεται με το μάτι. Περίπου 2 κοφτές κουταλιές της σούπας.) με ελαιόλαδο. Όχι πολύ ελαιόλαδο, ίσα – ίσα να βρέξει και να δώσει μια μορφή πάστας στη ζάχαρη. Παίρνετε με τα δάκτυλα σας το μισό μείγμα και τρίβετε με κυκλικές κινήσεις όλη την άγρια περιοχή στις φτέρνες σας. Θα χρειαστεί να επιμείνετε για τουλάχιστον 1 με 2 λεπτά σε κάθε πόδι. Αμέσως ξεπλένετε μες στη λεκάνη με το νερό που πλέον θα είναι χλιαρό.

3ο βήμα: Παρασκευή και εφαρμογή της θεραπείας

Και τώρα που έχετε ετοιμάσει καταλλήλως τα πόδια σας, μπορείτε να φτιάξετε τη θεραπεία για σκασμένες φτέρνες. Σε ένα δεύτερο μπολάκι, αναμειγνύετε 1 κουταλιά της σούπας βαζελίνη με ένα στυμμένο λεμόνι. Η βαζελίνη είναι θαυματουργή για τις σκασμένες φτέρνες ειδικά όταν συνδυάζεται με το λεμόνι. Ανακατεύετε καλά τα δύο υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα. Η καλύτερη σπιτική θεραπεία για σκασμένες φτέρνες είναι έτοιμη για χρήση. Εφόσον ολοκληρώσετε το σκραμπ, ξεπλύνετε και σκουπίσετε τα πόδια σας, απλώνετε το μείγμα εξ ημισείας στο κάτω τμήμα κάθε ποδιού σας.

4ο βήμα: Σταθεροποίηση της θεραπείας και  αφαίρεσή της

Τέλος, τυλίγετε καλά τα πόδια σας με ζελοφάν (αυτό που ζρυσιμοποιούμε για το τύλιγμα τροφίμων) και φοράτε αμέσως ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι φτέρνες σας θα παραμείνουν σε ένα ιδανικό και φουλ ενυδατωμένο περιβάλλον που θα τις κάνει και πάλι υγιείς, ενώ, το λεμόνι αφενός θα συμβάλλει στην επανόρθωση αφετέρου θα βοηθήσει με την απαλλαγή των σκασμένων ή γδαρμένων τμημάτων. Μπορείτε να αφήνετε τη θεραπεία για σκασμένες φτέρνες να δρα από 1 ώρα μέχρι και πολλές ώρες, γι’ αυτό κι εμείς προτείνουμε την εφαρμογή της πριν το βραδινό ύπνο και την αφαίρεσή της το επόμενο πρωινό. Για την αφαίρεση των προϊόντων, απλώς βγάζετε τις κάλτσες σας, ξετυλίγετε τις διαφάνειες, ξεπλένετε με χλιαρό νερό και σκουπίζετε ταμποναριστά. Επαναλαμβάνετε τη θεραπεία για σκασμένες φτέρνες τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα και το πολύ 2 φορές ανά 7 ημέρες.

Άλλες συνταγές που μπορείτε να εφαρμόζετε συνδυαστικά με την παραπάνω θεραπεία για σκασμένες φτέρνες

1)Γλυκερίνη και ροδόνερο

Η γλυκερίνη με το ροδόνερο είναι ένας από τους καλύτερους συνδυασμούς για να απαλλαγείτε τις φθαρμένες πτέρνες. Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αναμειγνύετε γλυκερίνη με ροδόνερο και να απλώνετε το μείγμα με ένα κομμάτι βαμβάκι στις φτέρνες σας. Κάνετε απαλό μασάζ και αφήνετε για τουλάχιστον 10 λεπτά να δράσει. Ξεπλένετε με δροσερό νεράκι, σκουπίζετε ταμποναριστά και πολύ καλά, και φοράτε ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες.

2)Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ευρύτατα γνωστό (μεταξύ των άλλων, και) για την περιποίηση του της επιδερμίδας που επιτυγχάνει. Στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα με τις σκασμένες φτέρνες, αλλά και για όσες από εσάς θέλουν να προλάβουν από νεαρότερη ηλικία την εμφάνιση φθαρμένων φτερνών, το ελαιόλαδο πρέπει να αποτελεί μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας. Από την πρώτη κιόλας εφαρμογή ενυδατώνει τις ξηρές περιοχές. Δεν έχετε παρά να εφαρμόζετε στις αφυδατωμένες και γδαρμένες φτέρνες σας λίγο ελαιόλαδο με μερικά κομματάκια από βαμβάκι βαμβακάκι και στη συνέχεια να κάνετε ένα ολιγόλεπτο μασάζ μέχρι να το δέρμα να απορροφήσει το περισσότερο λάδι. Συνιστούμε την εφαρμογή ελαιολάδου πριν από το βραδινό ύπνο έτσι ώστε να παραμείνει πολλές ώρες στα πόδια σας κι άρα να έχει άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Απλά, για να μη λαδώνετε τα σεντόνια σας, πολύ απλά τοποθετείτε μία πετσέτα στο σημείο όπου ακουμπούν τα πέλματά σας, αρκεί το βράδυ να μην τρίβετε συνεχώς τις φτέρνες σας πάνω της! Μπορείτε να επαναλαμβάνετε όσο συχνά επιθυμείτε, μέχρι και μέρα παρά μέρα.

 

Συνδυαστικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την κρέμα χεριών-ποδιών της σειράς Teta’s Lab. 

Βρείτε την ΕΔΩ

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL