fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Εκζέματα: Βοηθήστε το δέρμα σας με φυσικό τρόπο

Φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος με κληρονομική προδιάθεση στο 70% των περιπτώσεων. Ονομάζεται και δερματίτιδα. Προσβάλλει το 5-15% των παιδιών σχολικής ηλικίας και το 2-10% των ενηλίκων. Τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα πάσχουν πιο συχνά από τροφικές αλλεργίες, άσθμα, ρινίτιδα, κνίδωση, ενώ είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο και ιούς. Προκαλεί ερεθισμό, λεπίδωση και σοβαρό κνησμό (φαγούρα) στο δέρμα. Σε μελανές επιδερμίδες αυτό μπορεί να είναι πιο μωβ απ’ ότι ερυθρό ή απλά ένα σκουρότερο χρώμα στο δέρμα.
Όταν παρουσιάζεται στα χέρια, μπορεί να έχει επίσης και μικρές φουσκάλες κατά μήκος των πλευρών των δακτύλων ή στις παλάμες. Τα χέρια μπορεί να ξεραθούν και να πονάνε με ανοίγματα και ραγίσματα στις παλάμες ή γύρω απ΄ τα δάκτυλα.
Συμπτώματα
– Ερυθρότητα του δέρματος ή φλεγμονή στην περιοχή των φυσαλίδων.
– Φυσαλίδες με υγρό και κρούστα.
– Έντονος κνησμός.
– Εξάνθημα (στα παιδιά κάτω των 2 ετών, δερματικές βλάβες εμφανίζονται στα μάγουλα, τους αγκώνες ή τα γόνατα, ενώ στους ενήλικες το εξάνθημα είναι πιο συχνό στην εσωτερική επιφάνεια των γονάτων και των αγκώνων).
– Ξηρή, δερματοειδής περιοχή (παρατηρείται περισσότερη ή λιγότερη χρωστική στο δέρμα και εντοπίζεται στην εσωτερική επιφάνεια των γονάτων και των αγκώνων).
– Εκδορές.
Εσωτερικά αίτια που προδιαθέτουν στην εμφάνιση ενός εκζέματος είναι διάφορες ορμονικές και νευρικές διαταραχές ή εγκυμοσύνη, διαταραχές απορροφήσεως των τροφών.
Η κατάπτωση, η κούραση και το άγχος επιδεινώνουν τη δερματίτιδα. Το ξύσιμο μπορεί να οδηγήσει σε σκάσιμο της επιδερμίδας και η δερματίτιδα να μολυνθεί. Η δερματίτιδα στα χέρια μπορεί να χειροτερέψει το χειμώνα επειδή ο κρύος καιρός προκαλεί χαμηλή υγρασία και ξήρανση του δέρματος.
Το συνεχές βρέξιμο και στέγνωμα των χεριών, μαζί με την αυξημένη επαφή με σαπούνια, απορρυπαντικά και άλλα ερεθιστικά προϊόντα όταν φροντίζετε μικρά μωρά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα χέρια.
Πώς να το αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο:
– Χρησιμοποιήστε αμυγδαλέλαιο για επαλείψεις στα σημεία που πάσχουν
– Αφέψημα καλέντουλας για τοπικές επαλείψεις (50-70 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερού)
– Αφέψημα μυρτιάς για τοπικές επαλείψεις (30-50 γραμμάρια σε 1 λίτρο νερού)
– Λάχανο (Χρησιμοποιήστε τα φύλλα ως επιθέματα και αλλάζετε τα συνεχώς)

 

Καλό θα ήταν πριν κάνετε οτιδήποτε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Βρείτε τις αγαπημένες μου κρέμες εδώ

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL