fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Εγκυμοσύνη και κάπνισμα: Πώς επηρεάζεται η γονιμότητα αν έχετε κορίτσι;

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η στέρηση οξυγόνου, γνωστή και ως υποξία, οδήγησε στη γέννηση θηλυκών ποντικιών με λιγότερους ωοθηκικούς αδένες.
Οι γυναίκες έχουν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εδώ και χρόνια, με το έμβρυο να κινδυνεύει από προβλήματα στην καρδιά αλλά και από άλλα θέματα υγείας. Ωστόσο, τουλάχιστον 1 στις 10 γυναίκες καπνίζει ενώ κυοφορεί. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι προκαλεί και άλλα προβλήματα, όπως η γονιμότητα του παιδιού μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Τα ευρήματά τους είναι τα πρώτα που δείχνουν ότι τα κορίτσια που γεννιούνται από καπνίστριες εγκυμονούσες ίσως δυσκολεύονται να κάνουν δικά τους παιδιά. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η στέρηση οξυγόνου, γνωστή και ως υποξία, οδήγησε στη γέννηση θηλυκών ποντικιών με λιγότερους ωοθηκικούς αδένες. Οι ερευνητές είπαν ότι τα ποντίκια είναι ένα χρήσιμο μοντέλο για τη μελέτη της ανθρώπινης εγκυμοσύνης επειδή η αναπαραγωγική βιολογία τους μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία.

Πιστεύουν ότι το ίδιο συμβαίνει και στα κορίτσια, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε μειωμένη γονιμότητα και πρόωρη εμμηνόπαυση. Οι επιστήμονες έβαλαν τα ποντίκια σε μειωμένα επίπεδα οξυγόνου (13% αντί για το standard 21%) από την έκτη έως την εικοστή μέρα της εγκυμοσύνης τους. Έπειτα εξέτασαν την αναπαραγωγική έκταση των θηλυκών παιδιών και βρήκαν 30% μείωση στον αριθμό των ωοθηκικών αδένων. Οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό αδένων με τον καθένα να έχει πιθανότητες να αναπτυχθεί σε ωάριο. Στους ανθρώπους, οι γυναίκες χάνουν τα ωάριά τους γύρω στα 50, όπου και ξεκινά η εμμηνόπαυση.

Η Δρ. Κάθριν Άικεν, από το τμήμα γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είπε: ‘είναι λες και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου προκαλούν ταχύτερη γήρανση στον ιστό των ωοθηκών. Βιολογικά, ο ιστός φαίνεται μεγαλύτερος και τα ωάρια μειώνονται σε μικρότερη ηλικία από το κανονικό.

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL