fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Διαταραχές δέρματος και νυχιών από χημειοθεραπείες – Σωστή περιποίηση

Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας μπορούν να βλάψουν τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα του δέρματος και των νυχιών. Αν και αυτές οι βλάβες μπορεί να είναι εμφανείς και ενοχλητικές, οι περισσότερες είναι μικρής έκτασης και διάρκειας και δεν χρειάζονται θεραπεία. Πολλές από αυτές επομένως θα υποχωρήσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Ωστόσο, οι σημαντικές δερματικές παρενέργειες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη.

Τα νύχια σας μπορεί να γίνουν πιο σκούρα, να κιτρινίσουν ή γίνονται εύθραυστα και ραγίζουν. Μερικές φορές τα νύχια μπορεί να χαλαρώσουν ή και να πέσουν.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό που θα δείτε παρακάτω. Η πελάτισσα μας επισκέφτηκε και τα συμπτώματα από τις χημειοθεραπείες είναι εμφανή ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζονται περιποίηση.

  • Να φοράτε γάντια όταν πλένετε τα πιάτα, όταν ασχολείστε με τον κήπο, ή τον καθαρισμό του σπιτιού.
  • Χρησιμοποιήστε προϊόντα που μπορούν να κάνουν τα νύχια σας πιο δυνατά. Ο καλύτερος τρόπος να δυναμώσουμε τα εύθραυστα νύχια ίσως είναι με βερνίκι νυχιών (μανόν). Το βερνίκι νυχιών δημιουργεί ένα λεπτό προστατευτικό στρώμα πάνω στην πλάκα του νυχιού που κάνει το νύχι παχύτερο. Σε ότι αφορά τη διατροφή μας, τα νύχια είναι καθαρή πρωτεΐνη, συνεπώς απαιτείται επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών για να έχουμε υγιή νύχια. Ένας ακόμα τρόπος προστασίας των εύθραυστων νυχιών είναι η χρήση ενός ενυδατικού προϊόντος. Δυο συστατικά έχουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα: η ουρία και το γαλακτικό οξύ. Και τα δυο θεωρούνται υγραντικά επειδή αυξάνουν την ικανότητα του νυχιού να συγκρατεί το νερό. Η ενυδάτωση είναι μόνο προσωρινή, έτσι απαιτούνται συνεχείς εφαρμογές του ενυδατικού προϊόντος. Η συγκέντρωση της ουρίας πρέπει να είναι 5% έως 20% ενώ μια συγκέντρωση μεγαλύτερη από 20% θα μαλακώσει τα νύχια. Η συγκέντρωση γαλακτικού οξέος πρέπει να είναι 5% έως 10%. Η εφαρμογή του σκευάσματος που περιέχει ουρία ή γαλακτικό οξύ δυο φορές την ημέρα είναι επαρκής, καθώς οι υπερβολικά συχνές εφαρμογές θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καταστρέφοντας την πλάκα του νυχιού. Κάθε φορά που πλένουμε τα χέρια μας, μπορούμε να κάνουμε χρήση μη φαρμακευτικών ενυδατικών προϊόντων (γλυκερίνη και βαζελίνη).
  • Ενημερώστε τον ογκολόγο σας εάν το δέρμα γύρο από τα νύχια σας είναι ερυθρό και επώδυνο.

Διαβάστε επίσης:

Απώλεια μαλλιών ή αλωπεκία μετά από χημειοθεραπείες; Ελάτε σε ένα ΤBS

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL