fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Ψωρίαση: Τι να κάνετε για να μην πέσει η αυτοπεποίθηση σας

Ορισμένες φορές η αντιμετώπιση της ψωρίασης φέρνει μεγάλες συναισθηματικές εναλλαγές. Πέρα από τη φαγούρα και την ευαισθησία που προκαλεί η πάθηση, μπορεί να αισθάνεστε άβολα με την εμφάνισή της και να ανησυχείτε για τις αντιδράσεις των άλλων.
Οπότε, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα άτομα με ψωρίαση ορισμένες φορές αισθάνονται άγχος, κατάθλιψη, ντροπή ή αμηχανία για την πάθησή τους και ότι αυτά τα συναισθήματα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή τους.

Τόνωση της αυτοπεποίθησης

Εντέλει, η αυτοεκτίμηση αντικατοπτρίζει όσα συμβαίνουν σε συναισθηματικό επίπεδο. Είναι πιο πιθανό να σας ανησυχεί η εμφάνιση του δέρματός σας όταν δεν αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και για άλλους λόγους. Οπότε, η τόνωση της αυτοπεποίθησής σας μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα.

Το αίσθημα της αμηχανίας και της ντροπής λόγω της ψωρίασης είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το ανεχτείτε.

Αυτοπεποίθηση σημαίνει αυτοεκτίμηση και αποδοχή του εαυτού σας όπως είναι. Οι ψωριασικές πλάκες είναι μόνο ένα μικρό μέρος της εξωτερικής σας εμφάνισης, ενώ η εμφάνιση αποτελεί μικρό μόνο μέρος της προσωπικότητάς σας. Οπότε προσπαθήστε να δείτε τον εαυτό σας από μια ευρύτερη σκοπιά. Διαθέτετε πολλά θετικά χαρακτηριστικά. Πέρα από την εξωτερική σας εμφάνιση, η γοητεία σας, η ευφυΐα σας, η ευγένειά σας και το χιούμορ σας σάς προσδιορίζουν πολύ περισσότερο.
Σκεπτόμενοι υπό αυτούς τους όρους, θα σταματήσετε να επικεντρώνεστε υπερβολικά στην εξωτερική σας εμφάνιση και θα αρχίσετε να βλέπετε τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις.

  • Προσπαθήστε να παραμείνετε θετικοί

Είναι πολύ σημαντικό για την αυτοεκτίμησή σας να παραμείνετε θετικοί και αυτό όχι μόνο επειδή έτσι θα ελέγξετε τις αρνητικές σκέψεις. Αν δίνουμε σημασία πάντοτε στην αρνητική πλευρά μιας κατάστασης, πυροδοτούνται μέσα μας άσχημα συναισθήματα για ό,τι συμβαίνει, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη πιο επιζήμιες σκέψεις.
Για αυτό, λοιπόν, προσπαθήστε να μείνετε θετικοί με τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Βέβαια, είναι εύκολο να το λες και δύσκολο να το κάνεις, αλλά υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια θετική στάση, όπως:

• Εστιάστε σε όσα σας αρέσουν στον εαυτό σας.

Κοιταχτείτε κάθε πρωί στον καθρέφτη και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι έχετε ένα υπέροχο χαμόγελο ή ότι είστε καλοί στο να κάνετε τους άλλους να γελούν. Έπειτα, αν αργότερα κάνετε μια αρνητική σκέψη σχετικά με την ψωρίαση, μπορείτε να επιλέξετε συνειδητά να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας κάποια από τα πολλά θετικά χαρακτηριστικά σας.

• Ανακαλύψτε παράγοντες καλής διάθεσης.

Εντοπίστε όσα σας κάνουν να αισθάνεστε θετικά και σας γεμίζουν ενέργεια. Ενδεχομένως αυτά να είναι οι φίλοι σας, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, μια ρομαντική κωμωδία ή ο χορός. Ό,τι κι αν σας αρέσει να κάνετε, προσπαθήσετε να το εντάξετε περισσότερο στην καθημερινότητά σας.

Το αίσθημα της αμηχανίας και της ντροπής λόγω της ψωρίασης είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το ανεχτείτε.

Αν οι απλές συμβουλές που σας δίνουμε και η στήριξη των φίλων και της οικογένειάς σας δεν επαρκούν και εξακολουθείτε να αισθάνεστε αγχωμένοι και πεσμένοι ψυχολογικά, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει ή να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό. Δεν πρέπει να δέχεστε να αισθήματα αυτά ως μέρος της ζωής με την ψωρίαση.

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL