fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Τέλεια πασχαλινά αυγά και συμβουλές για να τα βάψετε με φυτικά υλικά

Παραδοσιακά κάθε χρόνο η ημέρα που βάφουμε τα αυγά είναι η Μεγάλη Πέμπτη. Το κόκκινο χρώμα τους συμβολίζει το αίμα του Χριστού αλλά και την Ανάσταση, τη χαρά, την ελπίδα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν βλέπουμε μόνο κόκκινα αυγά αλλά και άλλες επιλογές. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να γίνει με σωστό τρόπο το βάψιμο των αυγών σας.

Επιλέξτε φρέσκα αυγά. Για να τα βάψετε σωστά, θα πρέπει να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο για 24 ώρες και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού τα πλύνετε καλά με κρύο νερό, σκουπίστε τα με ένα μαλακό πανάκι ραντισμένο με ξύδι προκειμένου να καθαρίσουν. Βράστε τα αυγά σας για  10-15 λεπτά.

Πώς γίνεται το βάψιμο
Αρχικά, φροντίστε να φορέσετε ένα ζευγάρια γάντια αν δεν θέλετε κόκκινα ακροδάχτυλα.
Προτιμήστε τις βαφές που διαλύονται σε κρύο νερό και δεν χρειάζεται να βράσετε μέσα σε αυτές τα αυγά σας. Οι βαφές του εμπορίου δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση τους την οποία θα πρέπει να ακολουθήσετε. Συνήθως χρειάζεται να τα αφήσετε για 3-4 λεπτά. Τα βγάζετε από τη βαφή και τα αφήνετε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Για να τα γυαλίσετε ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και περνάτε με αυτό τα αυγά

Χρειάζεστε μόνο ένα λεπτό καλσόν, σπάγκος και φύλλα λουλουδιών ή βοτάνων για να διακοσμήσετε τα αυγά σας. Κόβετε το καλσόν σε μικρά κομμάτια υπολογίζοντας τα κομμάτια να έχουν τέτοιο μέγεθος ώστε να τυλίγουν ένα αυγό. Βάζετε ένα φύλλο επάνω στο αυγό, καλύπτετε με ένα κομμάτι καλσόν, το τεντώνετε καλά ώστε να κρατάει ακίνητο το φύλλο και δένετε σφιχτά το τεντωμένο καλσόν με τον σπάγκο. Βουτάτε τα αυγά στην κατσαρόλα με τη βαφή και τα αφήνετε για όσο χρόνο σας προτείνει η συσκευασία. Τα βγάζετε πό την κατσαρόλα και τα αφήνετε να στεγνώσουν. Αφαιρείτε με προσοχή το τούλι και ξεκολλάτε το φυλλαράκι. Γυαλίζετε με ένα λαδωμένο βαμβακερό πανάκι.

Φυτικά υλικά:

  • Βαφή με κόκκινο λάχανο για μπλε αυγά:. Ρίξτε στην κατσαρόλα λεπτές λωρίδες από κόκκινο λάχανο. Βάλτε τα αυγά και γεμίστε την κατσαρόλα με νερό. Βράστε τα αυγά για 20 λεπτά τουλάχιστον.
  • Βαφή με κουρκουμά για κίτρινα αυγά: Ρίξτε στην κατσαρόλα με τα αυγά και το νερό 4 κουταλιές της σούπας κουρκουμά. Βράστε τα για 20 λεπτά.
  • Βαφή με φύλλα κρεμμυδιών για κόκκινα αυγά: Μαζέψτε εξωτερικά φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια και βάλτε τα στην κατσαρόλα που θα βράσετε τα αυγά. Τοποθετήστε με προσοχή μια σειρά αυγών και γεμίστε την κατσαρόλα με κρύο νερό. Βάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράστε για 20 λεπτά (από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός). Αφήστε τα αυγά να στεγνώσουν και τα γυαλίστε τα.

Extra tip: Αν θέλετε να πετύχετε πιο ωραία χρώματα με τα φυτικά υλικά, επιλέξτε λευκά αυγά.

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL