fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Σύνδρομο TTTS – Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται σε δίδυμη κύηση!

Η δίδυμος κύηση παρουσιάζει περισσότερες επιπλοκές από την μονηρη κύηση . Η σοβαρότερη ίσως επιπλοκή στις διδυμες κυησεις ειναι το συνδρομο Εμβρυο- εμβρυϊκή μετάγγιση που το βλεπουμε σε συχνοτητα 15% στις μονοχωριακες διδυμες κυησεις – περιπου 1:1500. Η παθολογια αυτη ειναι γνωστη απο τον Μεσαιωνα.

Σε αυτη την κατασταση υπαρχουν παθολογικες αναστομωσεις  που μεταφερουν αιμα μονοπλευρα απο το εμβρυο δοτη στο εμβρυο δεκτη. Υπαρχει δηλαδη μια αιμοδυναμικη ανισορροπια μεταξυ των δυο εμβρυων. Ετσι το εμβρυο δοτης γινεται αναιμικο και υπολοιπομενης αναπτυξης, ενω το εμβρυο δεκτης γινεται πληθωρικο  με σημαντικη επιβαρυνση του κυκλοφοριακου του συστηματος. Αν μεινουν χωρις θεραπευτικη παρεμβαση κατα την διαρκεια της κυησης , σε ποσοστο μεγαλυτερο του 90% θα καταληξουν και τα δυο.

Έχουν δοκιμαστεί διαχρονικα  διαφορες θεραπευτικες προσεγγισεις οπως οι επαναλαμβανομες εκκενωτικές αμνιομειωσεις, η εκλεκτικη μειωση πριν τις 16 εβδομαδες κυησης, η διατομη του αμνιακου σακκου μεταξυ των διδυμων και η καυτηριαση των παθολογικων αναστομωσεων με laser.

Η καλύτερη θεραπευτικη προσεγγιση σημερα ειναι η ενδομητρια ανιχνευση και καυτηριαση ολων των παθολογικων αναστομωσεων με lazer η οποια αποτελει  και την  αιτιολογικη θεραπεια του συνδρομου. Η τεχνικη αυτη ειναι απο τις δυσκολοτερες Επεμβασεις Ενδομητριας Θεραπειας και γινεται απο  εξειδικευμενους σε αυτην την τεχνικη Μαιευτηρες με υποειδικοτητα στην Εμμβρυομητρικη Ιατρικη.      Η θεραπευτικη αντιμετωπιση με καυτηριαση των παθολογικων αναστομωσεων με lazer εχει οδηγησει σε θεαματικη βελτιωση της επιβιωσης και μειωσης της απωτερης νοσηροτητας και αποτελει θεραπευτικο μονοδρομο εκει που υπαρχει αυτη δυνατοτητα – εξειδικευμενο προσωπικο τεχνικα μεσα.

Στην  πατριδα μας προσφατα αρχισε η δυνατοτητα  διενεργειας αυτης της επεμβασης στον κρατικο φορεα στη  Γ  Μαιευτικη  Γυναικολογικη Κλινικη του Πανεπιστημιακου Γενικου Νοσοκομειου ΑΤΤΙΚΟΝ Μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί 16 περιστατικά με καλο περιγεννητικο αποτελεσμα συγκρινομενο  με κεντρα ευρωπαικα με μεγαλη εμπειρια . Δεν πρεπει ομως να παραασυρομεθα απο ενθουσιασμο και να θεωρουμε οτι λυθηκε το προβλημα και οτι δεν υπαρχουν επιπλοκες κυριως λογω της προωροτητας  αλλα και του ενδεχομενου να καταληξη ενα εμβρυο ενδομητρια οπου μπορει συμπαρασυρει και το αλλο.

Η παροχη αυτης της υπηρεσιας ειναι σημαντικη για τις κυησεις με την συγκεκριμενη παθολογια γιατι εμφανιζονται απροπτα και επιδεινονται αποτομα πολλες φορες. Πρεπει να τονιστεί επισης οτι ειναι πολυ σημαντικη και η μετεγχειριτικη παρακολουθηση γιατι στο 1/3 των περπτωσεων υπαρχουν επιπλοκες η και υποτροπη που πρεπει να διγνωσθουν και αντιμετωπιστουν εγκαιρα. Στη Γ Μαιευτικη Κ Γυναικολογικη Κλινικη του ΕΚΠΑ στο ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟ έχουν δεχθεί κατά την  τελευταία  διετια περιστατικα πανελλαδικα.

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL