fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Παθήσεις που αποκαλύπτουν τα νύχια σας

Παρατηρώντας τα νύχια σας μπορείτε να κάνετε τσεκ απ στην υγεία σας.
Δείτε παρακάτω μερικές περιπτώσεις που μπορεί τα νύχια σας να προδώσουν κάποια πάθηση.
Τα άσπρα νύχια: Αν τα νύχια είναι άσπρα με σκούρα όρια μάλλον υπάρχει πρόβλημα με το ήπαρ, όπως ηπατίτιδα. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις και το δέρμα το δακτύλων έχει μια κιτρινωπή χροιά.
Τα θαμπά νύχια: Τα πολύ θαμπά νύχια μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι κάποιας σοβαρής ασθένειας όπως: αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατικές νόσοι και κακή διατροφή
Οι κάθετες ραβδώσεις: Έχετε έλλειψη βιταμίνης Β, η οποία μπορεί να οφείλεται σε αυξημένο στρες.
Επίσης, η έλλειψη βιταμίνης Α, επίσης μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα.
Οι κάθετες γραμμώσεις: Είναι οι γραμμές που ξεκινούν από το ελεύθερο άκρο του νυχιού και κατευθύνονται προς τη ρίζα του.
Μπορεί να φταίει το ασετόν
Η συχνή χρήση του ασετόν ξηραίνει τα νύχια και είναι πιθανό ακόμα και να δημιουργήσει κάθετες ραβδώσεις στην επιφάνειά τους.
Μπορεί να φταίνε τα απορρυπαντικά και το ζεστό νερό
Μπορεί να τραυματιστήκατε
Είναι πιθανό να δυσλειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας
Τα κίτρινα νύχια: Η πιο συχνή αιτία για τα κίτρινα νύχια είναι η μυκητίαση. Επίσης τα κίτρινα νύχια μπορεί να οφείλονται σε πιο βαριές ασθένειες όπως σε ασθένειες του θυρεοειδούς, των πνευμόνων, στο διαβήτη και στην ψωρίαση καθώς και αν τα βάφετε με έντονα χρώματα ή αν καπνίζετε.
Τα μπλε νύχια: Τα νύχια που έχουν μια μπλε-μωβ χροιά σημαίνουν ότι στο σώμα δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο.
Τα ξεφλουδισμένα νύχια: Τα ξεφλουδισμένα νύχια που είναι ξηρά και εύθραστα συνδέονται με νόσο του θυρεοειδούς.
Το πράσινο χρώμα:  Συνήθης ύποπτος ένας μύκητας ή μπορεί να φταίει ένα μικρόβιο.
Τα Κυματιστά νύχια: Τα νύχια που είναι κυματιστά ή έχουν εντυπώματα, όπως του φλοιού του πορτοκαλιού, μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της ψωρίασης ή μιας φλεγμονώδους αρθρίτιδας.
Τα ξεφλουδισμένα νύχια: Τα ξεφλουδισμένα νύχια που είναι ξηρά και εύθραστα συνδέονται με νόσο του θυρεοειδούς. Ο αποχρωματισμός των νυχιών είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο.
Οι άσπρες κηλίδες: Είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα και μπορεί να παρουσιάζεται έως και στο 50% του πληθυσμού. Για την στικτή λευκονυχία η πιο συχνή αιτία είναι μικροτραυματισμοί της μήτρας του νυχιού, όπως από μανικιούρ, ή προκλητοί από επαναλαμβανόμενες κινήσεις τριβής των νυχιών με τα άλλα δάκτυλα. Επίσης και δερματολογικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση έχουν σαν αποτέλεσμα στικτές λευκωπές περιχές, καθώς και σε κάποιες μορφές μυκητιάσεων στο πάσχον νύχι. Σε εμπύρετες λοιμώξεις αλλά και στο διαβήτη μπορεί να εμφανιστούν λευκωπά στίγματα στα νύχια.

Εύθραυστα νύχια: Ξερά νύχια που σπάνε εύκολα ή διαχωρίζονται συνδέονται τις περισσότερες φορές με ασθένειες του θυρεοειδή. Εάν συνυπάρχει και κίτρινο χρώμα μάλλον πρόκειται για μυκητίαση.
Πρησμένο δέρμα γύρω από τα νύχια: Αν το δέρμα γύρω από τα νύχια εμφανίζεται κόκκινο και πρησμένο, αυτό είναι γνωστό ως φλεγμονή της πτυχής των νυχιών. Κάποια μόλυνση μπορεί επίσης να προκαλέσει ερυθρότητα και φλεγμονή της πτυχής των νυχιών.
Σκούρες γραμμές κάτω από τα νύχια:  Συνήθως οφείλονται σε τραυματισμό.  Αν δεν θυμάστε να χτυπήσατε κάπου, ώστε να δικαιολογούνται οι μαύρες κηλίδες, πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας, αφού υπάρχει η πιθανότητα να πρόκειται ακόμα και για κακόηθες μελάνωμα.
«Φαγωμένα» νύχια: Πολλοί έχουν τη συνήθεια να τρώνε τα νύχια τους. Όμως μερικοί δεν μπορούν να το αποφύγουν σε βαθμό ψυχικής καταναγκαστικής νεύρωσης. Η περίπτωση αυτή θέλει προσοχή και θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ψυχιάτρου.

Πάρα πολύ σημαντικό στην περίπτωση που παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα ή στην υφή του νυχιού, να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα εδώ

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL