fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Οι υψηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με την αύξηση των αυτοκτονιών

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι ο βαρύς χειμώνας έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία, προκαλώντας διαταραχές στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο ο καύσωνας μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα εγκλωβισμού, μοναξιάς και αυτοκτονικές τάσεις, αναφέρουν οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων Stanford και Berkeley στην Καλιφόρνια, προσθέτοντας ότι αν η θερμοκρασία εξακολουθήσει να ανεβαίνει, όπως υπολογίζεται, σε τριάντα χρόνια θα σημειώσουμε 21.000 περισσότερες αυτοκτονίες.

Ως το 2050, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα ανέβει κατά δυο βαθμούς Κελσίου, κάτι που μπορεί όχι μόνο να υπονομεύσει τις σοδειές και να αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας αλλά να επηρεάσει το μυαλό και τη διάθεση των ανθρώπων.

Η επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων εξέτασε τα ποσοστά αυτοκτονιών και τα στάτους σε πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter.

Όσο πιο πολλή ζέστη έχει ανά περιοχή, τόσο περισσότεροι τουίταραν για το αίσθημα μοναξιάς, εγκλωβισμού και αυτοκτονικότητας. Και μάλιστα ανεξάρτητα από το κοινωνικό ή οικονομικό επίπεδό τους. Η ζέστη φαίνεται ότι αποσταθεροποιούσε τη συναισθηματική κατάστασή τους, αυξάνοντας τη βίαιη και επιθετική συμπεριφορά και υποσκελίζοντας την ενσυναίσθηση και την καλοσύνη απέναντι στον συνάνθρωπο.

«Εδώ και χρόνια μελετάμε τις επιπτώσεις που έχει ο καύσωνας στην ψυχολογία. Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο βίαιοι στις περιοχές που καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες», ανέφερε ο Solomon Hsiang, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Berkeley.

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι ως το 2050, τα ποσοστά των αυτοκτονιών στις Η.Π.Α. θα αυξηθούν κατά 1,4% ενώ στο Μεξικό κατά 2,3%. Η αύξηση είναι ανάλογη με εκείνη που παρατηρείται σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν είναι ο μόνος ούτε ο πιο σημαντικός παράγοντας που εντείνει τον κίνδυνο των αυτοκτονιών δηλώνουν οι επιστήμονες, ωστόσο τα ευρήματά τους δείχνουν ξεκάθαρα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σχετίζεται με την επιδείνωση της ψυχικής υγείας και την τάση προς βίαιη συμπεριφορά η οποία ενίοτε στρέφεται και προς τον εαυτό.

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL