fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Επιχείρηση, διώξτε τις ψείρες!

Ψείρες: Παιδικά κεφαλάκια που ξύνονται, ατελείωτο χτένισμα, φάρμακα και θεραπείες για να αντιμετωπίσουμε αυτό τον μικροσκοπικό “εχθρό” που μας φέρνει τόση αναστάτωση. Αν και οι ψείρες αποτελούν μια αρκετά δυσάρεστη διαδικασία, είναι κάτι που μπορούμε πλέον πολύ εύκολα να αντιμετωπίσουμε, εάν όχι και να προλάβουμε!

Τι είναι οι ψείρες;

Οι ψείρες αποτελούν μικρά έντομα με καφέ-γκρι χρώμα, τα οποία ζουν στο τριχωτό του ανθρώπινου κεφαλιού. Δεν έχουν την ικανότητα να πετάξουν ή να πηδήξουν και έτσι μεταφέρονται μόνο με άμεση επαφή. Λόγω του ότι τρέφονται με αίμα, προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος κνησμός.

Κάθε ενήλικη θηλυκή ψείρα μπορεί να κάνει έως και 10 αυγά καθημερινά, τα οποία ονομάζονται κόνιδες. Αναπαράγονται σχετικά γρήγορα και ζουν για περίπου 1-2 μήνες.

Οι ψείρες είναι πιο συχνές σε μικρά παιδιά, εξαιτίας του τρόπου ζωής και της άμεσης επαφής που έχουν μεταξύ τους. Επίσης, μπορούν να μεταφερθούν με αντικείμενα που έχουν επάνω ψείρες, όπως βούρτσες, μαξιλάρια ή πετσέτες. Τόσο οι ψείρες όσο και οι κόνιδες δεν έχουν την ικανότητα να επιβιώσουν μακριά από το τριχωτό της κεφαλής για περισσότερο από 24 ώρες χωρίς τροφή. Εάν περάσει αυτό το διάστημα, αφυδατώνονται και πεθαίνουν.

Συμπτώματα

Το πρώτο και κύριο σύμπτωμα είναι η φαγούρα και κάθε γονιός θα πρέπει να ελέγχει διεξοδικά το τριχωτό της κεφαλής για να εντοπίσει εάν όντως υπάρχουν ψείρες.

Συνήθως, ο έντονος κνησμός μπορεί να πληγώσει το δέρμα του κεφαλιού, ενώ πολύ συχνά παρατηρείται εκνευρισμός, ανησυχία ακόμη και αϋπνία.

Ωστόσο, καθώς η φαγούρα μπορεί να έχει προκληθεί και από κάποια ξηροδερμία ή πιτυρίδα, θα πρέπει να αποκλείσουμε άλλου είδους αίτια πριν υποβάλουμε το παιδί σε θεραπεία. Υπάρχουν άτομα που έχουν κολλήσει ψείρες και δεν έχουν καθόλου φαγούρα, ωστόσο αυτές οι περιπτώσεις είναι λίγες.

Καθώς οι ψείρες έχουν μια προτίμηση στο ζεστό και υγρό περιβάλλον, μπορείτε να τις εντοπίσετε συνήθως πίσω από τα αυτιά καθώς και στη βάση του αυχένα. Εμπειρικά, μπορείτε να κάτσετε στον ήλιο για να ελέγξετε το κεφαλάκι του παιδιού σας επάνω σε μια λευκή πετσέτα, καθώς αυτό θα βοηθήσει να τις εντοπίσετε καλύτερα.

Αντιμετώπιση

Καθώς οι ψείρες ζουν κοντά στο τριχωτό της κεφαλής, χωρίς ιδιαίτερες προτιμήσεις σε καθαρά ή βρώμικα μαλλιά, το κούρεμα των μαλλιών δεν αποτελεί λύση στη φθειρίαση.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα κοινά αντιφθειρικά προϊόντα περιείχαν μέσα εντομοκτόνα, τα οποία ήταν τοξικά τόσο για το δέρμα όσο και για το περιβάλλον. Επιπλέον, οι ψείρες σταδιακά ανέπτυξαν αντοχή απέναντι στις χημικές ουσίες των αντιφθειρικών με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η εξόντωσή τους.

Πλέον, στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία από αντιφθειρικά, τα οποία μπορούν και εξοντώνουν τις ψείρες με μηχανικό τρόπο. Ο τρόπος δράσης τους οφείλεται στο ότι:

• Καταστρέφουν το εξωτερικό περίβλημα της ψείρας/κόνιδας
• Εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν ασφυξία ή/και αφυδάτωση

Το αποτέλεσμα είναι ότι μετά από λίγα λεπτά, ψείρες και κόνιδες αδυνατούν να επιβιώσουν και πεθαίνουν.

Η πλειοψηφία των συστατικών που περιέχονται στα αντιφθερικά προϊόντα είναι κυρίως φυτικής προέλευσης και δρούν σχετικά γρήγορα. Έχουν μια διάρκεια δράσης από 15 λεπτά έως 1 ώρα και διατίθενται σε διάφορες μορφές όπως σαμπουάν, λοσιόν ή σπρέι.

Ο κύκλος ζωής και αναπαραγωγής της κόνιδας είναι 7 ημέρες. Συνεπώς, ανεξαρτήτως προϊόντος που έχουμε επιλέξει, πρέπει να γίνεται επανάληψη της θεραπείας σε διάστημα 7 ημερών από την πρώτη εφαρμογή, ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε πως έχουν εξοντωθεί όλες οι κόνιδες και δεν θα μετατραπούν σε ψείρες.

Ποιος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει;

Τα περισσότερα αντιφθειρικά προορίζονται για παιδιά άνω των 2 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν αντιφθειρικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από πολύ μικρότερα παιδιά. Συνήθως σε βρέφη και παιδιά κάτω των 2 ετών, καθαρίζουμε το κεφάλι από ψείρες και κόνιδες χρησιμοποιώντας ειδικά χτενάκια και διάλυμα νερού με ξύδι, το οποίο βοηθά να ξεκολλήσουν οι κόνιδες από τις τρίχες.

Πρόληψη

Καθώς η θεραπεία δεν αποτελεί μόνιμη λύση ενάντια στις ψείρες, η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε προληπτικές αντιφθειρικές λοσιόν, οι οποίες περιέχουν έλαια που απωθούν και εμποδίζουν τη μεταφορά της ψείρας από κεφάλι σε κεφάλι. Η εντομοαπωθητική τους δράση βασίζεται σε φυτικά συστατικά, έχουν ευχάριστο άρωμα και η διάρκεια δράσης τους είναι για κάποιες ώρες. Απαιτείται συστηματική χρήση για να μπορέσουν να προστατέψουν αποτελεσματικά από τις ψείρες.

Διαβάστε επίσης: 

ΨΕΙΡΕΣ, πώς θα τις αντιμετωπίσετε & θεραπείες!!

Διώξτε τις ψείρες με φυσικό τρόπο

Ψείρες; Πείτε ναι στη μαγιονέζα!

Θεραπεία με λεμόνι και σόδα για να διώξετε τις ψείρες

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL