fbpx
Επικοινωνήστε μαζί μας: info@teta.gr
Καλέστε μας +30 210 6722072
Μείνε συνδεδεμένος:

Έξι τρόποι για να αγαπήσουν τα αγόρια το εξωσχολικό διάβασμα!

Σύμφωνα με έρευνες τα κορίτσια αγαπούν την ανάγνωση περισσότερο από τα αγόρια.

Έρευνες, πάλι, δείχνουν ότι η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων μπορεί να βελτιώσει τις μαθητικές επιδόσεις των παιδιών. Συνήθως, όμως τα αγόρια έχουν μια πιο αρνητική στάση απέναντι στην ανάγνωση και τη θεωρούν περισσότερο «κοριτσίστικο άθλημα».

Ας μην μένουμε όμως στα στερεότυπα. Ας επικεντρωθούμε στα θετικά της ανάγνωσης αλλά και στα προσωπικά ενδιαφέροντα του αγοριού μας προκειμένου να το ενθαρρύνουμε να διαβάσει λογοτεχνικά ή και άλλα, εκτός του σχολείου, βιβλία (επιστημονικά, κόμικς κ.λπ.).

Τι μπορείτε να κάνετε

Προτείνετε στο παιδί σας βιβλία ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του. Ξεκινήστε μια συζήτηση με τα παιδιά σας για τη χαρά της ανάγνωσης και σε τι αυτή θα τα ωφελήσει. Μιλήστε για τα ενδιαφέροντά του και επιλέξτε βιβλία ανάλογα με αυτά.

Φροντίστε να έχουν πρόσβαση σε βιβλιοθήκες. Συνήθως τα περισσότερα σχολεία διαθέτουν δανειστική βιβλιοθήκη. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών ενθαρρύνετε το αγόρι σας να την επισκεφθεί και να επιλέξει το βιβλίο της αρεσκείας του. Η πρόσβαση στα βιβλία είναι απαραίτητη για την προώθηση της ανάγνωσης.

Συνεχίστε να διαβάζετε στα και με τα αγόρια για όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς πολλά αγόρια το βρίσκουν ευχάριστο και διασκεδαστικό ακόμα κι αν έχουν μεγαλώσει.

Παρέχετε ευκαιρίες για σιωπηλή ανάγνωση στο σπίτι παρά τις μεγάλες απαιτήσεις του καθημερινού τους προγράμματος.

Έχετε τα βιβλία εύκολα προσβάσιμα και διαθέσιμα. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, σε σχέση με την εποχή μας, τα αγόρια που διαβάζουν προτιμούν να διαβάζουν από το τυπωμένο βιβλίο και όχι από την οθόνη. Έχετε μια μικρή βιβλιοθήκη στο δωμάτιό τους με βιβλία που μπορεί να τα ενδιαφέρουν και αφήστε τα να πάρουν την πρωτοβουλία της ανάγνωσης όταν εκείνα νιώθουν έτοιμα.

Παρουσιάστε τους την ανάγνωση ως ένα ευχάριστο και αποδεκτό χόμπι, γίνετε οι ίδιοι το πρότυπο. Αφήστε τα παιδιά σας να σας δουν να διαβάζετε με ευχαρίστηση.

 

 

 

mothersblog

Πρόσθεσε σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα απαιτούμενα πεδία είναι επισημασμένα *

EL